Turpin wint vijfde etappe in Dauphiné

Pieter (Falco)
Ludovic Turpin heeft de vijfde etappe van de Dauphiné Libéré gewonnen. Hij won in Briançon na een indrukwekkende solo.

Na het slagveld van gisteren stond er weer een lastige etappe op het programma. De etappe vandaag vond plaats tussen Sisteron naar Briançon. Onderweg werd de 2360 meter hoge Col d'Izoard aangedaan. In het begin van de koers ontsnapten drie renners: Ludovic Turpin, Jerome Pineau en Thor Hushovd. Al gauw namen ze een flinke voorsprong op het peloton.

De maximale voorsprong bedroeg ruim acht minuten, voordat aangevangen werd met de Col d'Izoard. Het peloton werd geleid door Illes Balears voor kopman Valverde. Al gauw werd de voorsprong van acht minuten binnen twintig kilometer meer dan gehalveerd. In het peloton ging men zonder veel strijd de Col d'Izoard op, al moest Vino net als gisteren snel lossen.

Ondertussen liet Ludovic Turpin zijn medevluchters Hushovd en Pineau achter. Hij kwam als eerste over de top, gevolgd door Moreau en de rest van het peloton op ongeveeer een halve minuut. In de afdaling wist de Fransman weer zijn voorsprong uit te breiden en leek een etappe-overwinning in zijn bereik.

Op de laatste klim in de finishplaats Briançon had Turpin het nog even zwaar, maar met een halve minuut voorsprong op de opvallend goed rijdende Iban Mayo, kwam hij als overwinnaar over de eindstreep. Leipheimer behoudt de leiding in het algemeen klassement ondanks dat hij iets toegeeft op Mayo, Mancebo en Hincapie. Morgen vindt wederom een bergetappe plaats, die hetzelfde parcours kent als de zestiende etappe van de aankomende Tour de France.

Uitslag vijfde etappe:

#CoureurPloegTijd
1.Ludovic Turpin (Fra)A2R4:04.49
2.Iban Mayo (Spa)EUS0.26
3.Francisco Mancebo (Spa)A2R0.27
4.Pietro Caucchioli (Ita)C.A0.37
5.George Hincapie (VS)DSC0.41

Algemeen klassement:

#CoureurPloegTijd
1.Levi Leipheimer (VS)GST19:55.30
2.Denis Mentsjov (Rus)RAB0.28
3.Christophe Moreau (Fra)A2R1.48
4.Francisco Mancebo (Spa)A2R1.49
5.José Azevedo (Por)DSC2.00