Oranje toch in het oranje

Olga (Nuongirl)
Het Nederlands elftal zal zijn drie groepswedstrijden op het WK niet spelen in het nieuwe driekleurige retro-tenue dat in februari gepresenteerd werd.

Het nieuwe retro-tenue van Oranje zal tijdens het WK in de kast blijven hangen. Het oranje shirt met kraagje, de witte broek en de blauwe kousen, dat gebaseerd is op de outfit uit 1959, moet in de wedstrijden tegen Servië & Montenegro, Ivoorkust en Argentinië plaatsmaken voor een volledig oranje retro-tenue.

De FIFA bepaalt de keuze voor de kleurensamenstelling van de tenues. Alle deelnemende landen hebben recent hun kledingsvoorstellen naar de wereldvoetbalbond gestuurd. "We hebben voor alle groepswedstrijden bekeken of de tenues van de twintig veldspelers genoeg met elkaar contrasteren en ook voldoende afwijken van dat van de beide keepers en het arbitrale trio. Op die manier hebben we alle tenue-keuzes voor de 48 groepsduels al bepaald," aldus Pekka Odriozola, woordvoerder van de FIFA.

Stephan Lub, de woordvoerder van Oranje’s kledingsponsor Nike, vindt het jammer dat de originele retro-tenues met drie verschillende kleuren niet zullen worden gedragen. "Het is spijtig, maar we hebben ons erbij neer te leggen. De FIFA bepaalt dat soort zaken nu eenmaal. Gelukkig hebben we op tijd oranje broeken laten maken voor het Nederlands elftal. Anders hadden ze in blauwe broeken moeten spelen, zoals Jong Oranje laatst deed op het EK in Portugal."