Eredivisievoetbal mogelijk weer bij NOS

Olga (Nuongirl)
Als het aan staatssecretaris Van der Laan (Media) ligt, zal er binnenkort weer eredivisievoetbal te zien zijn bij de NOS. Nadat Talpa de uitzendrechten voor de eredivisie kocht, mocht de NOS geen beelden meer uitzenden.

Staatssecretaris Van der Laan wil nu in de Mediawet de plicht opnemen om beelden af te staan aan de NOS. Deze wilde beelden kunnen gebruiken nadat Talpa ze had uitgezonden. Talpa wilde het materiaal echter niet afstaan, afgesproken werd dat de NOS pas na dertig dagen van de beelden gebruik mag maken.

Volgens Van der Laan is de bedoeling van de Mediawet altijd geweest dat de NOS actuele beelden kan uitzenden. Gevolg voor het veranderen van de wet is dat de voetbalrechten minder waard worden omdat de beelden niet meer exclusief zijn. De organisatie Eredivisie CV, die de rechten verkoopt, vindt dat Talpa geen beelden hoeft af te staan aan de NOS. Directeur Alex Tielbeke: "Dat heeft niets met geld te maken. Talpa is op het open net voldoende beschikbaar voor het publiek, zodat iedereen de beelden kan zien."

Wanneer de Mediawet veranderd gaat worden is nog niet duidelijk. Verwacht wordt dat de aanpassing nog langer dan een jaar op zich laat wachten. Wanneer dit is gebeurd zullen de NOS en de partij die eigenaar is van de rechten rond de tafel moeten gaan zitten. Er moeten dan onderlinge afspraken gemaakt worden zoals de duur van de vrij te geven samenvattingen of flitsen en de prijs die er voor betaald moet worden. In de wet komt te staan dat het om 'redelijke voorwaarden' moet gaan.