Italiaanse voetbalbond onder curatele

Corné (Curchulain)
Het CONI, het Italiaans Olympisch Comité, heeft de Italiaanse voetbalbond FIGC onder curatele gesteld. Dit naar aanleiding van het grootschalige schandaal dat vorige week de kop opstak.

Na het aftreden van bondsvoorzitter Franco Carraro en vicevoorzitter Innocenzo Mazzini, alsmede dat van Juventus-directeur Luciano Moggi, is duidelijk geworden dat het schandaal zich niet beperkte tot scheidsrechterstoewijzingen. Inzake dit deel is Juventus de meest genoemde club. Wegens omkoping of intimidatie dienen van de Serie A-clubs Juventus, Lazio, AC Milan en Fiorentina zich te verantwoorden en in een gokschandaal verwikkeld is keeper Gianluigi Buffon van Juventus.

Zelfs de Italiaanse politiek blijft niet buiten schot; Giuseppe Pisanu, nu nog minister van binnenlandse zaken, heeft Moggi gevraagd om Torres, een club uit de Serie C, te helpen. Aan de andere kant zou Moggi Pisanu hebben gevraagd om Serie A-wedstrijden door te laten gaan ondanks het destijds aanstaande overlijden van Paus Johannes Paulus II, wat Juventus een door blessures en schorsingen geplaagd Fiorentina als tegenstander zou opleveren. Uiteindelijk stak de paus daar met zijn overlijden hoogstpersoonlijk een stokje voor.

Als curator heeft het CONI Guido Rossi aangesteld, een voormalig hoofd van de Italiaanse beurswaakhond Consob en expert in sportrecht. Een eerste taak voor Rossi zal zijn om duidelijkheid te scheppen voor de UEFA, dat voor eind juli de deelnemerslijsten voor de verschillende Europese clubcompetities dient te hebben. Voor het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland van dit jaar werden scheidsrechter Massimo de Santis en assistenten Alessandro Griselli en Marco Ivaldi al door het FIGC teruggetrokken.