Column: Schumacher's Dagboek

Ed (Ared)
Al weken staan de kranten, websites en magazines er vol van. Eigenlijk is er nog maar één gerucht de moeite waard: gaat Schumacher na dit jaar met pensioen of niet? Vandaag bladeren we door de afgelopen week in het dagboek van Schumacher, om er achter te komen hoe hij de geruchten zelf beleeft.

Dinsdag
De doktor belde vandaag. Hij probeerde me te overtuigen om met pensioen te gaan. Ik was even bezorgd om mijn gezondheid, maar gelukkig bleek het Valentino weer te zijn. Hij zit klem bij z'n contractonderhandelingen met Yamaha, en wat olie op het vuur zou hem wel uitkomen. Ik wou dat die aasgier zichzelf gewoon met z'n echte naam zou aankondigen aan de telefoon, ik schrik me iedere keer weer rot.

Woensdag
De postbode kwam nog even langs voor ik op de heli naar het vliegveld stapte. Of ik van plan was om tijdens het weekend al te stoppen en terug naar huis te komen. Ik heb hem nog maar eens uitgelegd dat ik sowieso dit jaar ga afmaken. Hij is altijd heel blij als ik hem vertel dat ik nog even doorga. Hij zal wel een vette bonus krijgen voor alle fanmail die hij moet verslepen. En het is hem gegund, de aardige man. Corinne spreekt ook altijd heel lovend over hoe hij post aflevert als ik niet thuis ben.

Donderdag
Vandaag niet zelf naar de persconferentie voor rijders gegaan, maar een Honda Asimo robot neergezet met een Schumacher maskertje op. Ik had hem geprogrammeerd om heel vaak obviously te zeggen, in combinatie met de zinnetjes "daar beslis ik pas in juni over" en "daar kan ik nu nog niets over zeggen". Niemand had het door. Even leek het mis te gaan toen een journalist vroeg of ik al wist welke strategie we zondag zouden gebruiken en die robot zei dat ik daar obviously pas in juni over zou beslissen. Gelukkig vroeg de volgende journalist meteen of mijn strategie iets met mijn beslissing om te stoppen te maken had. Obviously kan ik daar nu nog niets over zeggen, was het volgende zinnetje van Asimo. Goede robot. Misschien toch ook Honda maar overwegen voor volgend jaar.

Vrijdag
Giancarlo kwam vandaag nog naar me toe. Hij mag Alonso ook niet zo, dat schept toch een band. Hij schijnt in de wandelgangen van Renault gehoord te hebben, dat Byrne en Brawn volgend jaar weer voor Briatore willen gaan werken. Hij is, zo zei hij, best bereid om een stoeltje met me te ruilen zodat ik met ze mee kan. Best een goede deal eigenlijk - als Brawn en Byrne weggaan bij Ferrari is het toch onmogelijk om daar kampioen te worden. Ik zal dit zeker mee laten spelen als ik straks over mijn toekomst na ga denken.

Zaterdag
Jack Plooij sprak me na de kwalificatie aan, en vroeg me of ik al had besloten had om door te gaan of niet. Moeilijke vragen zijn dat altijd, van Jack. Ik heb 'm maar verteld dat ik absoluut 100% zeker weet dat ik ga stoppen, maar dat ik het pas na de zomer bekend ga maken. Hij vertaalde dat voor de Hollandse tv kijkers als: "Schumacher is er nog niet helemaal uit, maar hoopt ergens in juni meer te weten." Je moet even weten hoe dat werkt bij Jack, maar daarna is het best te doen.

Zondag
Erg lang gedaan om m’n strategie voor vandaag te bepalen. Ik had kunnen winnen, maar ik heb ooit gezegd dat ik pas zou stoppen met Formule 1 als ik niet meer kan winnen. Maar iedere keer als ik win vinden ze dat ik op m'n hoogtepunt moet stoppen, en als ik niet win lijkt het alsof ik m'n eerdere woorden tegenspreek als ik toch besluit door te gaan. Uiteindelijk maar besloten om voorlopig iedere race tweede te worden, en te hopen dat het genoeg is voor de titel. Kijken hoe ze dat uit gaan leggen.

Maandag
Jean Todt belde vandaag, of ik al iets wist. Ik heb 'm nogmaals uitgelegd dat ik de tussentijdse begroting voor m'n nieuwe huis pas volgende maand verwacht, en dat ik die toch echt even af wil wachten voordat ik ga beginnen met contractonderhandelingen.