McEwen wint opnieuw massasprint

Ambrosius
De zesde etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Robbie McEwen. Het was de derde etappezege in drie massasprints voor de Australiër. De Duitser Olaf Pollack werd twee, maar hij nam wel de roze leiderstrui over van zijn ploeggenoot Gonchar.

De etappe ging over 227 vlakke kilometers van Busseto naar Forli' met Sergej Gonchar in de roze leiderstrui. De etappe werd gekleurd door een lange vlucht van drie renners: Sergej Matvejev (Panaria), Christophe Edaleine (Crédit Agricole) en Andoni Aranaga (Euskaltel). Zij gingen al kort na de start in de aanval, hun voorsprong groeide meteen snel.

Zo had het leiderstrio na zestig kilometer zes minuten voorsprong. De voorsprong bleef lang rond deze grootte schommelen. In het peloton werd er gecontroleerd door Davitamon-Lotto en Quickstep, de ploegen van sprinters McEwen en Pollack. Daardoor was de voorsprong met nog zeventig kilometer voor de wielen geslonken tot vier minuten. Deze voorsprong was gehalveerde met nog ongeveer veertig kilometer tot de streep. De drie wisten dat het gedaan was, het peloton had de leiders al een hele tijd in zicht. Ongeveer twintig kilometer voor Forli' was de lange vlucht ten einde.

In het peloton werd er vervolgens door Milram (Lorenzetto), Liquigas (Di Luca), T-Mobile (Pollack en Gonchar), Quickstep (Bettini) en Davitamon-Lotto (McEwen). De snelheid was te hoog om uitvalspogingen te ondernemen, waardoor het voor de derde keer deze Giro op een massasprint uitdraaide. Deze werd in de laatste kilometers voorbereid door Milram. In de laatste bocht was er nog een valpartij met onder andere Kessler en Korff. Toen McEwen aanging kon er niemand meer over hem heenkomen, Pollack kwam nog het dichtste bij op plaats twee. De Duitser pakte dankzij de bonificatieseconden wel de roze trui over van zijn ploeggenoot Gonchar. Pollack deed dit al eerder in de Giro van 2004.

Uitslag zesde etappe Giro d'Italia

PlaatsRennerPloegTijd
1R. McEwenDavitamon-Lotto5.24.13
2O. PollackT-Mobilez.t.
3T. VaitkusAG2Rz.t.
4L. DuqueCofidisz.t.
5K. FernandezEuskaltelz.t.
6F. GuidiPhonakz.t.
7P. BettiniQuickstepz.t.
8E. RigottoMilramz.t.
9A. RichezePanariaz.t.
10M. MoriSaunier Duvalz.t.

Klassement na zesde etappe Giro d'Italia

PlaatsRennerPloegTijd
1O. PollackT-Mobile20.54.34
2S. GoncharT-Mobile0.02
3J. VoigtCSC0.08
4M. RogersT-Mobile0.08
5I. BassoCSC0.13