McEwen wint de tweede Giro-etappe

Pieter (Falco)
Robbie McEwen is de winnaar geworden van de tweede etappe van de Ronde van Italië. In een massasprint was de Australiër overtuigend de sterkste na een rit van 197 kilometer.

Onder regenachtige omstandigheden vertrok het peloton vandaag uit Mons voor een vlakke rit naar Charleroi. Een beproefd recept werd voorgeschoteld: een ontsnapping van vier coureurs, die een flinke voorsprong namen. De namen van de ontsnappers waren Arnaud Labbe, Mickael Delage, Benat Albizuri en Gabriele Missaglia. Hun maximale voorsprong kwam boven de zes minuten uit.

Onderweg werd de kopgroep gehinderd door een gesloten spoorwegovergang, waarna hun voorsprong langzaam maar zeker slonk. Op de enige helling die aangedaan werd, kwam Arnaud Labbe als eerste boven, waardoor hij morgen in de groene bergtrui zal starten. Het peloton volgde inmiddels op een achterstand van tweeëneenhalf minuut. Op dertig kilometer van de streep stokte de samenwerking binnen de kopgroep. Missaglia sloop weg en bleef samen met Albizuri nog ruim tien kilometer voor.

Zoals verwacht verzorgden de ploegen Milram en Davitamon voor respectievelijk Petacchi en McEwen de achtervolging over de kaarsrechte Waalse wegen. Na het opslokken van de kopgroep door het peloton volgde nog een nerveuze finale in de straten van Charleroi. Rabobank-renner Aleksander Kolobnev werd gesandwiched en viel languit op het asfalt. Euskaltel-rijder Koldo Fernandez zorgde in de kop van het peloton bijna voor een valpartij bij een rotonde.

De vertoning van de Milram-trein in de laatste kilometers was indrukwekkend te noemen. Op het laatste stuk van 1400 meter tot de finish zat Alessandro Petacchi in een zetel, maar enigszins als verrassing kwam hij niet op volle snelheid. Het werd Robbie McEwen, die met anderhalf fietslengte als eerste over de steep kwam, gevolgd door Olaf Pollack en Paolo Bettini. De jarige Paolo Savoldelli behoudt de leiding in het algemeen klassement. Morgen zal de Giro koers zetten naar de citadel van Namur met een typische aankomst voor Bettini. Met een ritoverwinning zou hij de roze trui kunnen overnemen.

Uitslag tweede etappe: Mons-Charleroi (197 km)

#CoureurPloegTijd
1.Robbie McEwen (Aus)DVL4:51.40
2.Olaf Pollack (Dui)TMOz.t.
3.Paolo Bettini (Ita)QSIz.t.
4.Alessandro Petacchi (Ita)MRMz.t.
5.Leonardo Duque (Col)COFz.t.
6.Tomas Vaitkus (Lit)A2Rz.t.
7.Alberto Loddo (Ita)CLMz.t.
8.Koldo Fernandez (Spa)EUSz.t.
9.A.M. Richeze (Arg)PANz.t.
10.Graeme Brown (Aus)RABz.t.