Vliegende start Savoldelli

Michel (Baraja)
Paolo Savoldelli heeft op indrukwekkende wijze de eerste etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De titelverdediger was de snelste in de straten van Seraing en bleef daarmee runner-up Bradley McGee elf seconden voor.

Het ruim zes kilometer lange parcours van de tijdrit was redelijk lastig. Een hellinkje met een lengte van 2,5 kilometer (hoogte 158 meter) zette de toon voor deze uiterst pittige Giro. Om 14.34 uur werd Frantisek Rabon, de vervanger van de zieke Bram Schmitz, als eerste weggeschoten. Met 8.10 nam Marzio Bruseghin de eerste richttijd voor zijn rekening. De lat werd nadien steeds hoger gelegd door Francisco Perez, Sergei Gonchar en, vlak voor de toppers startten, Stefan Schumacher. Laatstgenoemde finishte in 8.03 en belandde boven de 46 kilometer per uur.

Ook Schumacher kon niet lang genieten van de eerste plaats, want Bradley McGee benaderde met 8.01 de grens van de acht minuten. Danilo Di Luca zette de aanval op de Australiër in, maar de ProTour winnaar van 2005 deelde zijn race matig in en zette de klokken stil op 8.09. Uiteindelijk bleek alleen Savoldelli de meerdere van McGee. Il Falco noteerde verreweg de snelste tussentijd en hij behield zijn uitmuntende tempo. Aan de meet was het verschil elf seconden met McGee. Nummer drie is verrassend José Enrique Gutierrez, de Valenciaan.

Ivan Basso kon zich niet positioneren in de voorportalen. De CSC-hoop voor eindwinst noteerde de dertiende tijd, op 23 seconden. José Rujano kon niet mee in dit geweld en gaf al veel terrein prijs. De sensatie van 2005 finishte in 8.29 als 46e. Gilberto Simoni en Damiano Cunego leverden bijna een halve minuut in.

Beste Nederlander was Remmert Wielinga met een zeer verdienstelijke negentiende plaats. De 28-jarige renner van Quick-Step stond zelfs lange tijd in de top drie en deed het beter dan Rik Verbrugghe en Bobby Julich. De andere landgenoten (Eltink, De Kort, Clement, De Maar en Engels) eindigden in de middenmoot. Morgen gaat de eerste rit in lijn van Mons naar Charleroi over een afstand van om en nabij de 200 kilometer. Het lijkt een van de weinige kansen op een massasprint. De ogen zullen dus vooral gericht zijn op Alessandro Petacchi en Robbie McEwen.


Uitslag 1e etappe - Seraing – 6,2 kilometer:

#Coureur:Ploeg:Land:Tijd:
1P. SavoldelliDISITA7’50”
2B. McGeeFDJAUS8’01”
3J. E. GutierrezPHOSPA8’03”
4S. SchumacherGERDUI8’03”
5S. GoncharTMORUS8’05”
6F. Perez SanchezIBASPA8’06”
7J. I. GutierrezIBASPA8’06”
8M. RogersTMOAUS8’07”
9D. RebellinGERITA8’08”
10D. Di LucaLIQITA8’09”