Valverde wint koninginnerit in Romandië

Pieter (Falco)
Alejandro Valverde heeft de voorlaatste etappe in de Ronde van Romandië gewonnen. De Spanjaard en leider in het ProTour-klassement sprintte als eerste over de streep in Sion en heeft nu zes seconden achterstand op gele trui-drager Contador.

Zonder Paolo Savoldelli, die vanwege diarree moest opgeven, ging het peloton van start in Sion voor drie omlopen rond deze pittoreske plaats in het Rhone-dal. In deze drie omlopen van in totaal 128 kilometer zouden eveneens drie eerste categorie-bergen (met in totaal 23 kilometer klimwerk) aangedaan worden. De etappe werd geopend door een interessante kopgroep van 17 rijders.

Van deze kopgroep bleven Juan Manuel Garate, Ivan Parra en Christophe Moreau het langst vooruit. Op de laatste beklimming van de dag, de Crans Montana) besloot Oscar Sevilla vanuit de achtervolgende groep de aanval te openen. Hij krijg een aantal rijders mee, onder wie Andrei Kasjetskin, ploeggenoot van de leider in het algemeen klassement Alberto Contador. De Kazak had bijzonder sterke benen en haalde iedereen van de oorspronkelijke kopgroep bij. Als eerste kwam Kasjetskin boven op de top en had hierbij een voorsprong van bijna anderhalve minuut op de achtervolgende groep.

In de afdaling naar Sion nam de voorsprong van Andrei Kasjetskin langzaam maar zeker af door jagen van Caisse d'Espargne en Davitamon-Lotto. Op 700 meter van de streep viel voor hem dan ook het doek, toen hij bijgehaald door de achtervolgende groep. Contador en Jaksche zorgden nog voor enkele uitvallen om er voor te zorgen dat Valverde niet zou winnen en dichter op Contador zou komen in het klassement, maar ook dat mocht niet baten. Valverde sprintte vrij eenvoudig naar de winst voor Alexandre Moos en Cadel Evans. Morgen volgt nog een afsluitende tijdrit in Lausanne, waarna definitief bekend zal zijn, wie de winnaar van de ronde van Romandië wordt.

Uitslag vijfde etappe:

#CoureurPloegTijd
1.Alejandro Valverde (Spa)IBC3:39.39
2.Alexandre Moos (Zwi)PHOz.t.
3.Cadel Evans (Aus)DVLz.t.
4.Jörg Jaksche (Dui)LSWz.t.
5.Sylwester Szmyd (Pol)LAMz.t.

Algemeen klassement:

#CoureurPloegTijd
1.Alberto Contador (Spa)LSW16:16.25
2.Alejandro Valverde (Spa)IBC0.06
3.Cadel Evans (Aus)DVL0.24
4.Jörg Jaksche (Dui)LSW0.28
5.Sergio Ghisalberti (Ita)MRM0.54