Savoldelli troeft Valverde af in proloog

Michel (Baraja)
Paolo Savoldelli heeft de proloog in de Ronde van Romandië gewonnen. De tweevoudig Girowinnaar was Alejandro Valverde nipt de baas.

Onder miezerige omstandigheden begon omstreeks kwart over vier de 60e uitgave van de Ronde van Romandië. Opnieuw verkoos de organisatie om het 3,4 kilometer lange proloogparcours in Genève te handhaven. Het was Paolo Savoldelli die de snelste tijd klokte: 4.27,31. Alejandro Valverde verkeert getuige zijn tweede stek (op slechts zes tienden van een seconde) nog altijd in topvorm.

Bradley McGee, de proloogwinnaar van 2004, legde beslag op plek drie, op zo’n vier seconden van het topduo. Ook Oscar Pereiro en László Bodrogi spraken hun tijdritcapaciteiten aan met topnoteringen. Zij konden echter niet tippen aan Il Falco, die anderhalve week voor de start van de Ronde van Italië bewijst in goede conditie te verkeren.

De beste van de vijf Nederlanders was Bram de Groot, die met 4.37 zelfs even de rangschikking aanvoerde. Jan Ullrich kon geen potten breken en belandde met 4.53 in de achterhoede. Der Jan maakte zijn eerste wedstrijdkilometers sinds medio september. Via de Ronde van Romandië en de Giro d’Italia hoopt Ullrich zich in vorm te fietsen voor de Tour de France.

Morgen vindt de eerste rit plaats rondom Payerne. De afstand bedraagt 169 kilometer; het parcours is aardig golvend. Toch lijkt de etappe van morgen de enige kans voor de sprinters (met name Robbie McEwen en Daniele Bennati) om hun slag te slaan in deze ProTour koers. Na woensdag zullen de klassementsrenners de regie overnemen.


Ronde van Romandië – Proloog – Genève – 3,4 kilometer

#CoureurPloegTijd
1P. SavoldelliDIS4.27
2A. ValverdeCDI0’00”
3B. McGeeFDJ0’04”
4O. PereiroCDI0’07”
5L. BodrogiCA0’07”