Limo zegeviert in marathon Londen

Michel (Baraja)
Felix Limo heeft de marathon van Londen gewonnen. De Keniaan troefde titelverdediger Martin Lel af in een eindsprint. Het wereldrecord bleef buiten bereik.

Vele toppers verschenen aan de start van de marathon van Londen. Alleen Paul Tergat en Sammy Kurir ontbraken op de afspraak. Het tempo was moordend: halverwege leek Tergats wereldrecord serieus in gevaar. Onder andere olympisch kampioen Baldini en tweevoudig wereldkampioen Gharib konden niet meekomen en zouden op eigen tempo uitkomen op een heel aardige tijd.

Uiteindelijk zou een sextet strijden om de zege. De beslissing viel op vier kilometer van de finish. Lel en Limo versnelden en niemand kon mee. Haile Gebrselassie kreeg af te rekenen met een zware inzinking en finishte pas als negende. Limo en Lel bleven bij elkaar en eerstgenoemde was de snelste in de sprint. Eerder was de Keniaan al winnaar in Chicago en Rotterdam. Hendrik Ramaala eindigde opnieuw op het podium in een grote stadsmarathon. Limo's tijd was met 2.06.39 rap.

Bij de dames was de zege voor de Amerikaanse Deena Kastor. Ondanks de afwezigheid van Paula Radcliffe werd het nooit spannend. Kastor was simpelweg te sterk en met haar 2.19.35 is ze pas de achtste vrouw die onder de 2.20 loopt. Ljoedmilla Petrova (2.21.29) en Susan Chepkemei (2.21.45) belandden ook op het podium.


Uitslag:
1. Felix Limo – 2.06.39
2. Martin Lel – 2.06.40
3. Hendrik Ramaala – 2.06.54
4. Khalid Khannouchi – 2.07.04
5. Stefano Baldini – 2.07.21