Tom Danielson wint vijfde etappe in Georgia

Pieter (Falco)
Tom Danielson heeft de vijfde etappe met aankomst bergop gewonnen. Leider in het algemeen klassement blijft Floyd Landis.

De etappe van vandaag verliep over een afstand van 152 kilometers tussen Blairsville naar Brasstown Bald. Aanvaller van de dag was Jason McCartney, die samen met vijf anderen een voorsprong opbouwde van ruim vier minuten. Op de eerste beklimming van eerste categorie loste McCartney zijn medevluchtgenoten. Achter hem ging het peloton onder aanvoering van Phonak over op de achtervolging.

Bij aanvang van de laatste beklimming in koers (de Brasstown Bald Mountain met een hoogte van ruim 1400 meters) was het pak weer compleet. Op deze slotklim waren er aanvalspogingen van Danielson, Popovitsj en Landis te noteren, maar de drie coureurs bleven lang bij elkaar samen. Uiteindelijk klopte Tom Danielson Floyd Landis in de sprint en won hij net als vorig jaar de rit naar de Brasstown Bald Mountain. Landis behoudt nog steeds vier seconden voorsprong op Danielson in het algemeen klassement.

Uitslag vijfde etappe:

#CoureurPloegTijd
1.Tom Danielson (VS)DSC4:04.56
2.Floyd Landis (VS)PHOz.t.
3.Yaroslav Popovitsj (Oek)DSC0.17
4.Cesar Grajales (Col)NIC0.23
5.Janez Brajkovic (Slv)DSCz.t.

Algemeen klassement:

#CoureurPloegTijd
1.Floyd Landis (VS)PHO19:23.10
2.Tom Danielson (VS)DSC0.04
3.Yaroslav Popovitsj (Oek)DSC1.55
4.Jose Gutierrez (Spa)PHO2.11
5.Janez Brajkovic (Slv)DSC2.15