NBA: Vooruitblik playoffs

Zwansen
Het NBA-seizoen is afgelopen. De dertig teams hebben 82 wedstrijden lang gestreden om een plek in de felbegeerde playoffs, waar zestien teams gaan proberen om tot de Finals te geraken. Daar wacht het hoogst haalbare voor een NBA-basketballer, een kampioensring. De playoffs starten aanstaande zaterdag.

Grote verrassingen dit seizoen waren de Los Angeles Clippers, New Orleans Hornets en in negatieve zin, de New York Knicks, die slechts 23 overwinningen boekten. De Hornets wonnen maar liefst 19 wedstrijden meer dan vorig jaar en mistten op een haar na de playoffs. Grote man bij de Hornets was de eerstejaars Chris Paul. De rookie is de voornaamste kandidaat voor de prijs van beste eerstejaars. Bij de Clippers was het Elton Brand die de kar trok. Brand, die door velen zelfs als kanshebber voor de Most Valuable Player wordt gezien, hielp de Clippers tot een seizoen met vijftig overwinningen en een plek in de playoffs.

Grote kanshebbers om te finale te bereiken zijn de finalisten van vorig jaar, de Detroit Pistons en de San Antonio Spurs, die beiden meer dan zestig overwinningen boekten. In het oosten zijn behalve Detroit de Miami Heat, met Shaquille O'Neal, een voorname kandidaat. Ook de Cleveland Caveliers, met de 21-jarige superster Lebron James in de gelederen, zijn een gevaarlijke outsider. In het westen zijn alle ogen naast de Spurs ook op de Dallas Mavericks en de Phoenix Suns, met de huidige MVP in hun team, gericht. Naast deze favorieten zijn vrijwel alle teams in het westen in staat om voor een stunt te gaan zorgen.

Voor het eerst in de historie zijn er twee Nederlanders te bewonderen in de NBA-playoffs. Francisco Elson en Dan Gadzuric. Elson komt uit voor de Denver Nuggets, dat kampioen werd van de North-West divisie. Gadzuric speelt bij de Milwaukee Bucks.

Wedstrijden 1e ronde playoffs:

Eastern Conference
Milwaukee Bucks - Detroit Pistons
Washington Wizards - Cleveland Caveliers
Indiana Pacers - New Jersey Nets
Chicago Bulls - Miami Heat

Western Conference Conference
Sacramento Kings - San Antonio Spurs
Memphis Grizzlies - Dallas Mavericks
Los Angeles Clippers - Denver Nuggets
Los Angeles Lakers - Phoenix Suns