Amstel Gold Race (voorbeschouwingscolumn)

Ik weet het, als Belg heb ik géén flauw benul van wat er zich na de voorbije Wielerhoogdagen zich nog allemaal afspeelt en dus is het zondag voor ons "die rare koers op tv tussen Parijs-Roubaix en de Waalse Pijl." Of zoals hij in Nederland heet: De Amstel Gold Race.

De naam zegt het al een beetje, dit is geen klassieker en volgens de critici een "overschatte" koers die internationaal niet zoveel voorstelt. Want ooit in een ruw verleden beslisten de UCI-bonzen dat men in Nederland een "topkoers" nodig had.

Ondanks verwoede pogingen is de Amstel natuurlijk geen klassieker zoals de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, San Remo of Lombardije. Je hebt tijd en historie nodig om een klassieker te worden. Die heeft de AGR niet. Desondanks, de AGR maakte jarenlang deel uit van de "wereldbeker" en nu van de "Pro-Tour".

Doorheen die hele tijd onderging het parcours van de AGR nogal wat wijzigingen. Volgens Mart Smeets "Is het in Zuid-Limburg en je draait er 5.224.399.512 keer rond dezelfde kerk heen. Maar dat heeft zijn charmes: sommige renners worden knettergek van dat remmen en optrekken de hele tijd."

Goed, laat ons toch maar eerlijk zijn, zondag staat in Maastricht een heel leuk deelnemersveld aan de start die in die '5.224.399.512 keer rond dezelfde kerk' een zwaar parcours tegemoet gaat. Compleet met spectaculaire aankomst op de Cauberg.

Hoe de koers zal uitdraaien hangt echter vaak van de renners af. Zo ook zondag. De Rabobank-ploeg stipte deze wedstrijd alvast met rood aan. Zondag is voor hen allicht de belangrijkste afspraak van het voorjaar. De Amstel is het laatste decennium dan ook altijd al een beetje "Rabobank tegen de rest" geweest. Of wordt het een Nederlander in buitenlandse loondienst? Karsten Kroon van CSC start alvast al als absolute kopman en wil in het spoor van ploegmaat Cancellara die vorige week zegevierde in Roubaix presteren.

En wat met de andere favorieten? In het verleden was de Amstel nog eens teveel het "uitlopertje van de Ardense week" of toen ze op de kalender voor de Doyenne werd geplaats de laatste "voorbereiding" op de Oudste Klassieker die volgende week plaatsvindt.

Echter niet zo de voorbije jaren toen het Italiaanse geweld van Davide Rebellin en Danilo Di Luca zegevierde. Laatstgenoemde laat echter dit jaar "Neerlands mooiste" aan zich voorbij gaan. Net als wereldkampioen Tom Boonen die met vakantie vertrok.

Mijn favorieten:
***** Paolo Bettini, Michael Boogerd
**** Karsten Kroon, Samuel Sanchez, Oscar Freire
*** Luca Paolini, Alejandro Valverde, Angel Gomez Marchante, Erik Dekker
** David Etxebarria, Davide Rebellin, Matthias Kessler, Alessandro Ballan, Miguel angel Perdiguero, Igor Astarloa
* Chris Horner, Bjorn Leukemans, Filippo Pozzato, Frank Schleck, Angel Vicioso, Koldo Gil, Leonardo Bertagnolli, Philippe Gilbert, Giuliano Figueras, Thomas Dekker, Koos Moerenhout