Vooruitblik: PSV - Feyenoord

Michel (Baraja)
Morgenavond staat de laatste traditional van de reguliere competitie op het programma. PSV ontvangt in het Philips Stadion nummer drie Feyenoord. Een vooruitblik aan de hand van tekst en cijfers, gelardeerd met een historische tint.

Champagneteam tegen B-keuze?
PSV mocht afgelopen zondag de kampioensbanier hijsen en Feyenoord richt zich al enkele weken op de play-offs. Veel meer dan prestige en afscheid nemen staat er woensdag dus niet op het spel. In die zin lijkt PSV – Feyenoord veel op de editie van vorig seizoen. Destijds was de thuisploeg ook al zeker van het kampioenschap en met een 4-2 overwinning werd het uitwuiven van Mark van Bommel en Johann Vogel luister bijgezet.

Zondag is het tweede epoque Hiddink met de uitwedstrijd tegen NAC Breda voorbij. De Achterhoeker zal ongetwijfeld afscheid willen nemen door de voordeur, en beide lastige wedstrijden winnen. Bovendien verschaft hij op deze manier de titel nog meer legitimiteit. Het doemscenario Feyenoord 1998/1999 zou men in Eindhoven niet willen meemaken. De stadionclub blameerde zich in 1999 door als nieuwbakken kampioen met het schaamrood op de kaken af te druipen bij Ajax: 6-0. De Amsterdammers vergaloppeerden zich vijf jaar eerder door na de huldiging op het Leidseplein nederlagen te incasseren tegen Willem II en FC Groningen. PSV zal verder de ongeslagen reeks thuiswedstrijden willen uitbreiden (de laatste nederlaag voor eigen volk dateert van eind 2004, tegen Roda JC) en zich tevens revancheren op Feyenoord, dat de heenwedstrijd in de Kuip won.

Feyenoord heeft dit seizoen een naam hoog te houden in topwedstrijden. Alleen bij AZ werd een (onfortuinlijke) verliespartij geleden. Morgen staat dus eveneens de winst in het fictieve top vier klassement op het spel. De ploeg van Koeman speelt morgen in feite enkel voor de startpositie in de play-offs. Een tweede of derde plaats behoort nog tot de mogelijkheden. Mocht het een tweede positie worden, dan heeft Feyenoord een goed seizoen gedraaid: na het kampioenschap eindigde de club uit de Maasstad slechts één keer als runner-up.

Selecties
André Ooijer zit opnieuw niet bij de PSV-selectie. De verdediger is hersteld van zijn teenblessure, maar wordt rust gegund. Ondanks lichte pijntjes maken Phillip Cocu en Ibrahim Afellay wél deel uit van de uitverkorenen. Het keurkorps is daarmee ongewijzigd ten opzichte van de kampioenswedstrijd tegen FC Groningen.

Bij Feyenoord sluimert rond de inzetbaarheid van clubtopscorer en stachanovist Dirk Kuijt een groot vraagteken. De spits heeft al enkele weken last van een teenblessure en slechts dankzij ‘de spuit’ was hij in staat vrijdag mee te doen tegen SC Heerenveen. Erwin Koeman beslist morgenvroeg over het al dan niet inzetten van Kuijt. Pieter Collen, die vandaag officieel een handtekening zette onder een nieuwe verbintenis, is eveneens een twijfelgeval. Positief is het voorspoedige herstel van Patrick Lodewijks. De doelman neemt morgen wellicht plaats op de bank.

Flashback
De meest spectaculaire PSV – Feyenoord van het afgelopen decennium was ongetwijfeld de editie van 1996/1997. Ajax’ verval was net ingezet en op 20 oktober kruisten PSV en Feyenoord als nummers twee en één de degens in het Phillips Stadion. Feyenoord zat in de lift en begon gesterkt aan het duel met de midweekse 0-3 zege in het UEFA Cup toernooi bij Espanyol in het achterhoofd. Zo anders was de voorbereiding van PSV: bij het nietige Brann Bergen werd een 2-1 nederlaag geleden.

De formatie van Arie Haan, die teerde op snelle uitbraken, beleefde een droomstart. Henrik Larsson passeerde al in de eerste minuut Jan Willem van Ede, die de geschorste Ronald Waterreus verving. Phillip Cocu liet zich voorafgaand aan dit doelpunt lelijk verrassen door de rappe Gaston Taument. Feyenoords geluk duurde niet lang: Jean-Paul van Gastel maaide Marciano Vink onderuit en brak daarbij zijn scheenbeen. Bernard Schuiteman verving de in vorm zijnde middenvelder en Feyenoord voetbalde onthoofd verder.

Onder leiding van Wim Jonk, Luc Nilis en Vink werd Feyenoord met de rug tegen de muur gezet. Na een aanval met twee hakballetjes zorgde Jonk met een schuiver voor 1-1. Nilis bracht PSV even later, vanaf de strafschopstip, op voorsprong. Aanleiding van deze penalty was het natrappen van George Boateng tegen Cocu. De huidige speler van Middlesbrough kreeg hiervoor de rode kaart van scheidsrechter Mario van der Ende.

Haan zette na de pauze niet alles op de aanval. Integendeel, getuige het wisselen van Pablo Sanchez en Taument. De schade beperken zat er echter niet in. Cocu nam het heft in handen, na een anonieme eerste helft, waarin hij als linksback moest opdraven. Als middenvelder zorgde Cocu voor de 3-1 en 5-1. Tussendoor maakte Boudewijn Zenden de 4-1. PSV vergat het drukke programma en via Boudewijn Pahlplatz en Marc Degryse liep de equipe van Dick Advocaat uit naar een monsterscore. Feyenoord had met Clemens Zwijnenberg het laatste woord: 7-2. PSV zou later doorstoten naar de landstitel, maar Feyenoord bleef tot vier speeldagen voor het einde op geringe afstand volgen.

Statistieken

Zeges PSV: 24
Zege Feyenoord: 18
Remises: 7
Doelcijfers: 98 - 67
Grootste zege Feyenoord: 0-4, 1964/1965
Grootste zege PSV: 6-0, 1990/1991

De laatste tien

Seizoen:Uitslag:Eindstand PSV:Eindstand Feyenoord:
1995/19963 - 023
1996/19977 - 212
1997/19983 - 324
1998/19991 - 231
1999/20000 - 113
2000/20011 - 012
2001/20022 - 023
2002/20031 - 213
2003/20040 - 123
2004/20054 - 214