Korir wint marathon van R'dam

Ambrosius
Sammy Korir heeft de marathon van Rotterdam gewonnen in 2.06,38. De Keniaanse topfavoriet maakte deze rol waar door af te rekenen met zijn landgenoten Kirui en Kiriwott. Kamiel Maase werd met een tiende plaats Nederlands kampioen.

Om 11.00 precies gingen ongeveer 20.000 lopers van start voor de 26e marathon van Rotterdam. Favoriet was Korir, die de tweede tijd ooit op de marathon op zijn naam heeft staan, voor Nederland is Kamiel Maase de man die het moet gaan doen. Maase is tevens de favoriet voor het Nederlands kampioenschap, wat ook tijdens deze marathon wordt gehouden. De omstandigheden waren goed: ruim 10 graden, een licht zonnetje, alleen een flinke wind. Bovendien had de organisatie er alles aan gedaan om een recordparcours neer te leggen door het parcours iets aan te passen ten opzichte van de jaren daarvoor.

Al kort na de start vormden zich drie groepen: een groep met Kenianen met alle favorieten en een flink aantal hazen, daarachter een groep met Kamiel Maase en een aantal hazen en als derde groep nog een aantal Nederlanders waaronder Jeroen van Damme. De eerste groep ging hard van start, zelfs onder wereldrecordschema, Maase deed het wat rustiger aan. Daarna liep ook de groep favorieten wat rustiger.

Halverwege, op het punt van de halve marathon, kwam de kopgroep door in 1.03,20. Dat betekende in ieder geval dat een wereldrecord niet meer mogelijk was. Maase had daar een achterstand van anderhalve minuut. Kort daarna moest voor de tweede keer de Erasmusbrug genomen worden. Na ongeveer dertig kilometer stapten de laatste hazen uit de race, de favorieten moesten het nu zelf doen. Korir ging op kop lopen, hetgeen tot gevolg had dat er flink wat lopers moesten lossen, waaronder Manyim en Kipsang.

Vier man bleven in de kopgroep over: de Kenianen Korir, Kirui en Kibiwott en de Ethiopiër Birhanu. Maase liep op dat moment rond de vijftiende plaats. Birhanu moest na ongeveer 35 kilometer de rol lossen, op dat moment lag Maase al twaalfde. De Nederlander raapte stuk-voor-stuk lopers op. Pas op minder dan een kilometer van de streep loste er één van de drie Kenianen: Kirui leek geklopt. Korir en Kibiwott bleven over, maar dat was niet voor lang, want Kibiwott moest op de Coolsingel ook lossen bij de topfavoriet Korir. Even leek het parcoursrecord van 2.06,14 van Felix Limo in het geding te komen, maar dat redde de Keniaan net niet. Korir won zijn achtste marathon in een tijd van 2.06,37. Kirui ging Kiriwott nog voorbij en werd tweede.

Kamiel Maase werd uiteindelijk tiende in een tijd net boven de 2.10, daarmee werd Maase Nederlands kampioen op de marathon. Bij de vrouwen werd de Ethiopische Mindaye Gishu winnares in 2.28,28. Favoriete Tegla Loroupe kon haar favorietenrol niet waarmaken.

Uitslag Marathon van Rotterdam

PlaatsNaamLandTijd
1Sammy KorirKenia2.06,38
2Paul Kiprop KiruiKenia2.06,44
3Charles KiriwottKenia2.06,52
4Dejene BirhanuEthiopië2.08,46
5Jackson KoechKenia2.09,15
6Salim KipsangKenia2.09,26
7Christopher CheboibochKenia2.09,41
8Thomas KiplitanKenia2.10,05
9M. AdimasuEthiopië2.10,41
10Kamiel MaaseNederland2.10,45