Van Basten: "Competitie met Belgen"

Michel (Baraja)
Marco van Basten pleit in ochtendkrant NRC.Next voor een Nederlands-Belgische competitie. De bondscoach wil daarmee de exodus aan topspelers voorkomen en de kwaliteit verbeteren.

Van Basten denkt dat Nederland met het huidige model de concurrentieslag verliest: ”Volgens mij moeten Nederland en België samen een competitie opzetten. Dan kunnen we gezamenlijk een vuist maken tegen het geweld van landen als Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland.” Vooral het verlies van topspelers aan buitenlandse clubs is Van Basten een doorn in het oog: ”In mijn periode als profvoetballer speelden vier, vijf Nederlandse spelers in het buitenland. Nu wel vijftig. Dat is niet goed.”

De play-offs hebben in Van Basten nooit een vurig voorstander gekend. ”Van de play-offs gaat het niveau van de Nederlandse competitie niet omhoog. Dat gebeurt wel als Anderlecht, Brugge, Luik of Gent in plaats komen van RBC Roosendaal, Sparta Rotterdam en Willem II. Zo'n competitie wordt minder voorspelbaar. Aan de hand van een evaluatie moeten we straks kijken of we ermee doorgaan.”

Van Basten weet ook op welke manier een “BeNe-liga” moet worden opgezet: ”Je zou met zestien clubs moeten beginnen. De beste clubs samenvoegen in één league. De Nederlandse competitie is beter dan die in België. Bovendien wonen hier meer mensen. Daar zou je een rekenmodel op los moeten laten. Dan kom je op tien Nederlandse en zes Belgische clubs. De Competitie der Lage Landen.”