IRL-coureur overleden na crash

Wouter (ziggyziggyziggy)
Na een zware crash op het circuit van Homestead in Florida is de Amerikaanse coureur Paul Dana overleden. Dana kon tijdens de warmup de gespinde wagen van Ed Carpenter niet meer ontwijken en reed er met hoge snelheid op in.

Het ongeluk gebeurde tijdens de warmupsessie voor de eerste IRL-race van dit seizoen, op de oval van Homestead, vlakbij Miami in Florida. Ed Carpenter verloor de controle over zijn wagen en raakte de muur. Zijn auto kwam tot stilstand op de ideale lijn en werd door verschillende coureurs ontweken, maar Dana kon een aanrijding niet meer voorkomen en raakte de wagen van Carpenter frontaal, waarna hij tegen de betonnen muur spinde.

Dana en Carpenter werden beiden afgevoerd naar het Jackson Memorial Hospital in Miami, waar ruim twee uur later door Brian Barnhart, president van de Indy Racing League (IRL), bekend werd gemaakt dat Dana aan zijn verwondingen was overleden. Carpenter zou in stabiele toestand zijn en hebben gesproken met Barnhart.

Nadat Paul Dana een diploma journalistiek had behaald aan de Northwestern University, versloeg hij enkele jaren autoraces voor verschillende tijdschriften, voordat hij enkele jaren geleden aan een eigen racecarrière begon. Hij debuteerde vorig jaar in de IRL en zou dit jaar voor het topteam Rahal-Letterman uitkomen, waar ook Danica Patrick en Buddy Rice voor rijden.

Rahal/Letterman trok, uit respect voor de familie van Paul Dana, de twee andere wagens terug uit de wedstrijd, die vandaag overigens wel doorging. Zowel Bobby Rahal als Brian Barnhart verklaarden dat er geen miscommunicatie aan de crash vooraf ging. "De spotter (die de baan vanaf de tribune in de gaten houdt - red.) had de spin van Carpenter doorgegeven aan de coureur." aldus Rahal. Barnhart verklaarde dat de gele waarschuwingslampen langs de baan direct werden geactiveerd en dat alle systemen goed functioneerden. "Het was de eerste keer dit weekend dat we alle twintig wagens tegelijk op de baan hadden," volgens Barnhart. "Het was gewoon erg druk daar met veel auto's en veel verkeer."

Paul Dana werd dertig jaar oud.

Een verslag van de eerste IRL-race van 2006 verschijnt maandagmorgen op FOK!sport