Fraaie zege Erik Dekker

Michel (Baraja)
Erik Dekker heeft op knappe wijze de eerste rit van het Criterium International op zijn naam geschreven. Onze landgenoot werd gehinderd door een valpartij van medevluchter Igor Astarloa, maar bleef overeind.

De eerste etappe van het internationale wegcriterium brak na 34 kilometer open, bij de formatie van een vijftien man tellende kopgroep. Echt grote namen, op die van Kirchen en Voigt, zaten hier niet bij. Rabobank was een van de ploegen in het peloton die de jacht op de leiders inzette. Met succes, want op 74 kilometer van de meet was de hergroepering een feit.

Vlak hierna ontstond er een nog grotere groep vluchters: liefst dertig man, waaronder Dekker, Eltink, Weening en Moerenhout. Na een afvalrace wegens de zwaarte van de hellingen bleven er op ruim tien kilometer van de meet negen coureurs over: Basso, Dekker, Grivko, Zaballa, Scholz, McGee, Gutierrez, Astarloa en Weening. Vier kilometer voor de finish scheidden Basso, Dekker, Grivko en Astarloa zich af.

Net voor de slotspurt kwam Astarloa ten val; Dekker verloor daardoor een hoop snelheid en leek uitgeteld. Basso en Grivko zetten snel aan, maar onze landgenoot herstelde zich wonderbaarlijk en schreef de eerste etappe op zijn naam. Weening bolde als vierde over de meet. Morgen zijn er twee etappes: ’s morgens een bergrit en tegen de avond een tijdrit van ruim acht kilometer. Dekker doet ook uitstekende zaken voor het klassement, want favoriet Floyd Landis verloor een dikke minuut.


Uitslag eerste etappe Criterium International

#CoureurTijd
1.E. Dekker (Ned)4:29.14
2.I. Basso (Ita)z.t.
3.A. Grivko (Oek)0’02”
4.J. Gutierrez (Spa)0’10”
5.P. Weening (Ned)0’10”