[WRC] Citröen domineert in Spanje

Roderik (Hammer20)
Zojuist is er een einde gekomen aan de eerste dag van de Rally van Catalunya. De Fransman Sébastian Loeb eindigde de dag als eerste. Hij wordt gevolgd door zijn teamgenoot de Spanjaard Dani Sordo. Helaas kent de rally van Catalunya dit jaar ook een dodelijk slachtoffer. De Duitser Jörg Bastuck is in de tweede proef geschept door een mededeelnemer en in het ziekenhuis overleden.

Om acht uur vanochtend gaf Loeb het startsein voor de 2006 Rallye Catalunya. In tegenstelling tot de Rally van Mexico ging het Ford WRC team goed van start. De Fin Marcus Grönholm wist de eerste proef op zijn naam te schrijven, Loeb eindigde tweede op zes seconden. Grönholm's team en landgenoot Mikko Hirvonen sloot de top drie af op negen seconden achterstand. De Subaru's hadden vandaag minder geluk. De Pirelli-banden waarmee de Subaru-coureurs rijden deden hun werk niet optimaal. De Noor Petter Solberg, de Australiër Chris Atkinson en de Fransman Stephané Sarrazin eindigde respectievelijk op plaats zeven, acht en negen. Op de tweede proef pakte Grönholm ook zijn tweede overwinning van deze rally. Loeb verloor één seconde ten opzichte van de Fin, Hirvonen eindigde als vierde.

Achterin het veld vond er een ongeluk plaats. Nummer 54 kreeg een lekke band op de proef. Navigator aan boord, de Duitser Jörg Bastuck, sprong uit de auto om de band te verwisselen. Tijdens het verwisselen van deze band kwam de Brit Clark met startnummer 53 voorbij rijden en zag de navigator over het hoofd. Bastuck werd meegesleurd door de Ford Stobart en werd per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis waar hij later aan zijn verwondingen zou overlijden. De raceleiding besloot de rally gewoon door te laten gaan na het incident. Grönholm ging verder waar hij gebleven was en won ook de derde proef van de dag.

Op de vierde proef haalde Loeb eindelijk een aantal seconden in op Grönholm. De Fransman eindigde als eerste met een voorsprong van 1.8 seconden op Fin. Sordo kwam binnen als derde gevolgd door de Solberg. Stohl eindigde knap vijfde na zijn ongeluk een aantal dagen terug in de shakedown. De Oostenrijker zal uiteindelijk als elfde in het klassement eindigde aan het einde van de dag. Proef vijf verliep dramatisch voor het team van Ford. Loeb eindigde als eerste op de proef gevolgd door Sordo en de Spanjaard Xavier Pons. Solberg en Atkinson weten nog in de top vijf te eindigden. Grönholm kwam binnen met een anderhalve minuut achterstand en Hirvonen zelfs met een achterstand met drie minuten. Aan het einde van de proef werd duidelijk wat er gebeurd was. Beide Ford-coureurs hebben in proef vijf hun turbo verloren. Hierdoor haalden ze niet genoeg snelheid om een toptijd neer te zetten. In proef zes verloren de Ford's nog meer tijd. Loeb pakte de winst op deze proef gevolgd door teamgenoot Sordo. Aan het einde van dag is Loeb de leider in het klassement gevolgd door Sordo en Solberg op plaats vier. Grönholm moet vandaag genoegen nemen met een tiende plaats.

Stand na dag één:

#NaamMerkTijdVerschil
1S.Loeb (FRA)Citröen Xsara1:16:07-
2D. Sordo (ESP)Citröen Xsara1:16:3400:27.3
3X.Pons (ESP)Citröen Xsara1:17:0801:01.5
4P. Solberg (NOR)Subaru Impreza WRC 20061:17:3201:25.6
5A. Bengue (FRA)Peugeot 307 WRC1:17:3901:32.6
6J. Kopecký (CZE)Skoda Fabia WRC1:17:4301:36.0
7S. Sarrazin (FRA)Subaru Impreza WRC 20061:17:5701:50.4
8C. Atkinson (AUS)Subaru Impreza WRC 20061:18:3202:25.5
9F.Duval (BEL)Skoda Fabia WRC1:18:3902:32.3
10M. Grönholm (FIN)Ford Focus RS WRC 061:18:4002:33.6