St. Louis Blues verkocht

Corné (Curchulain)
De St. Louis Blues zijn zo goed als verkocht. Na tien maanden van zoeken naar kopers en onderhandelen met kandidaten zal vandaag Sports Capital Partners als nieuwe eigenaar worden bevestigd. Vervolgens dient de overname nog goedgekeurd te worden door de NHL.

Tien maanden geleden werden de Blues te koop gezet door Bill en Nancy Laurie, erfgenamen van de Walton-familie die rijk werd door supermarktketen Wal-Mart, en eigenaars van het team sinds 1999. Als reden voor de verkoop verklaarden de Lauries dat de Blues sinds de opening van het Savvis Center, sinds 1994 de thuisbasis van het team, een verlies van 225 miljoen dollar hebben geleden. De vraagprijs voor het team inclusief arena was 250 miljoen dollar, maar doordat de onderhandelingen met de enige concurrent voor Sports Capital Partners stukliepen kon het vriendenprijsje van 150 miljoen dollar worden overeengekomen.

Het gezicht van de nieuwe eigenaars is dat van Dave Checketts. In 1984 schreef hij historie door op 28-jarige leeftijd president en general manager van NBA-team Utah Jazz te worden, en daarmee de jongste persoon ooit op een vergelijkbare positie in de professionele sportwereld. Karl Malone koos hij als eerste speler in de draft, en de persconferentie waarbij de overname van de Blues bekend gemaakt zal worden is een dag uitgesteld omdat Checketts aanwezig wilde zijn bij de ceremonie rond het uit het systeem nemen van Malone's rugnummer. Later leidde Checketts de New York Knicks en het Madison Square Garden, het bedrijf dat ook eigenaar is van de New York Rangers.

In 2001 ging Checketts zijn eigen weg en startte Sports Capital Partners op, dat in 2003 een nieuw professioneel voetbalteam naar Salt Lake City bracht. Als eigenaar van Real Salt Lake is Checketts in onderhandeling om een nieuw voetbalstadion in een voorstad van de Utahnse hoofdstad te laten bouwen voor 145 miljoen dollar. Naast deze activiteiten heeft het bedrijf nog enkele medianetwerken in handen, die voornamelijk sport op college-niveau brengen. Hoewel Checketts zelf van geboorte Utahn is, er aan de Brigham Young University studeerde en er ook nog regelmatig tijd doorbrengt in zijn huis bij Park City, is er in de koopovereenkomst een clausule opgenomen die de Blues in ieder geval tot 2011 in St. Louis houdt.

De Blues staan op het punt om volledig uitgeschakeld te worden voor een plaats in de NHL-playoffs. Dat zou betekenen dat zij voor het eerst in 26 jaar de playoffs niet halen, een serie die door geen enkel team in de vier grote Amerikaanse sporten is geëvenaard, zelfs niet door de New York Yankees of Montréal Canadiens. Ten grondslag aan de malaise is de enorme aderlating die het team moest ondergaan door de nieuwe CAO. De Blues hadden jarenlang een van de duurste loonlijsten van de competitie maar moesten vanwege het salarisplafond dit seizoen veel spelers laten gaan. Met het oog op de verkoop werden van de overgebleven spelers hand over hand de duurste weggeruild.


Straks wordt er gecheckt voor Checketts