WBC prooi voor Japan

Corné (Curchulain)
Japan heeft de inaugurele World Baseball Classic gewonnen. In het PETCO Park van San Diego zegevierde het Japanse yakyu met 10-6 over het Cubaanse beisbol.

Japan bereikte de finale door op vrijdag aartsrivaal Zuid-Korea te verslaan in de derde onderlinge confrontatie van het toernooi. Het was echter pas de eerste keer dat Japan zegevierde; na 2-1 en 3-2 nederlagen bleek het kruit aan Koreaanse zijde verschoten en walsten de Japanners met 6-0 over hun buren heen. Cuba wist de Dominicaanse Republiek te verslaan nadat ze in de tweede ronde nog met 7-3 de oren waren gewassen door de Dominicanen. De teams in de finale waren daarmee enigszins verrassend te noemen.

Een bliksemstart kon de eerste helft van de eerste inning wel genoemd worden. Twee Cubaanse werpers werden compleet overrompeld met korte doch effectieve hits. Ondanks dat slechts een bal het binnenveld verliet mocht pitcher Daisuke Matsuzaka voor het eerst de heuvel op bij een 4-0 voorsprong. Zijn eerste opponent, Eduardo Paret, sloeg de bal direct het stadion uit. Vervolgens wierp Matsuzaka echter twaalf slagmannen terug naar de dugout alvorens hij door coach Sadaharu Oh werd vervangen door Shunsuke Watanabe.

Japan bleef doorgaan met het weinig spectaculaire maar redelijk effectieve aanvalsspel, dat slechts een enkele twee-honkslag telde en geen enkele homerun, om na vijf innings met 6-1 aan de leiding te gaan. Watanabe moest in de zesde inning twee runs van de Middenamerikanen toelaten, en werd na drie innings afgelost door Soichi Fujita. Frederich Cepeda bezegelde het lot van deze minst gelukkige onder de Japanse pitchers door hem met een homerun terug naar de dugout te sturen na slechts een slagman uitgeworpen te hebben. Uit de bullpen kwam vervolgens Akinori Otsuka, die de Japanners de laatste inning met een 6-5 voorsprong in wist te leiden. De aanval kon hierop nog eens het kunststukje van de eerste inning herhalen en produceerde vier runs, waarna slechts een Cubaanse run tegen Otsuka de overwinning van Japan niet meer in gevaar bracht.