T-A: Bertagnolli verrast in zesde etappe

Pieter (Falco)
In de Tirreno-Adriatico is Leonardo Bertagnolli door een vluchtpoging in de laatste kilometer winnaar geworden van de rit van vandaag. Thomas Dekker zal morgen, net als vandaag, in de geel-rode leiderstrui van start mogen gaan.

Oorspronkelijk stond vandaag een fikse beklimming naar San Giacomo op het programma, gelegen op 1105 meter. Door slechte weersomstandigheden werd door de organisatie besloten om te koersen van Benedetto del Tronto naar Torricella, waar nog zes omlopen met een kortere klim gehouden werden. Deze wijziging in het parcours was in het voordeel van Thomas Dekker om zo leider in het algemeen klassement te blijven.

Tot de laatste omloop waren er diverse renners, waaronder Francesco Pellizotti en Alexander Efimkim gevlucht vanuit het pak. Veel afstand werd hen niet gegund door het peloton, dat onder leiding van de Rabobankploeg het tempo er flink inhield. Vijf kilometer voor de streep, ging Michael Boogerd aan kop rijden op de korte klim, waardoor Thomas Dekker betrekkelijk veilig voorin het peloton bleef en aanvallen op zijn leidende positie in het klassement uitbleven.

Bij het ingaan van de laatste kilometer nam de Milram-ploeg het over met het doel Petacchi te lanceren. Leonardo Bertagnolli verstoorde echter dit feestje door er in zijn ééntje vandoor te gaan. Hij zou niet meer bijgehaald werden en daardoor verrassend deze rit winnen. In de eerste groep, die vlak achter de Italiaan finishte, zat Thomas Dekker, zodat hij morgen deze ronde als winnaar zou kunnen uitrijden. De kans hierop is vrij groot, omdat de etappe van morgen een vlak slot kent.

Uitslag zesde etappe Benedetto del Tronto - Torricella (179 km)

#CoureurTijd
1.Leonardo Bertagnolli (Ita)4.40.38
2.Alessandro Petacchi (Ita)z.t.
3.Riccardo Ricco (Ita)z.t.
4.Filippo Pozatto (Ita)z.t.
5.Igor Astarloa (Spa)z.t.