Gebrselassie loopt wereldrecord 25 km

Roel (jozef444)
Haile Gebrselassie heeft tijdens de 20 van Alphen een nieuw wereldrecord op de 25 kilometer gelopen. Met 1.11.38 verpulverde hij in Alphen aan den Rijn het oude record van 1.12.45 dat op naam van Paul Kosgei stond. Deze tijd was gelopen op 9 mei 2004 in Berlijn.

Voor Gebrselassi is het zijn 21e wereldrecord. "Hij wil graag de legendarische Emil Zatopek evenaren of voorbijstreven. De Tsjech had 22 records. Haile is gevoelig voor dat soort historische prestaties." aldus Jos Hermens, zijn manager.

25 kilometer is een ongewone afstand voor de 20 van Alphen. Normaliter is 20 kilometer de langste afstand, maar speciaal voor de wereldrecordpoging is er een parcours van 25 kilometer gemaakt. Ben Koch legt uit hoe het parcours is aangepast: "We maken een extra lus van ongeveer drie kilometer. Haile start, samen met een paar andere lopers, in de binnenstad en loopt die extra lus anderhalf maal. Langs de startvakken waar de lopers van 20 km al klaar staan maken we een corridor van anderhalve meter. Daar kan hij, samen met een paar andere lopers, passeren. Als hij de tweede keer langskomt, valt het startschot voor de massa en kan iedereen aansluiten."