Alonso verwacht gevecht met Button en Schumi

Tiede-Jan (TJDoornbos)
Fernando Alonso heeft aan de vooravond van het nieuwe F1-seizoen laten weten Michael Schumacher en Jenson Button als grootste concurrenten te zien. Opvallend is dat de Spanjaard McLaren niet noemt, terwijl dat zijn werkgever in 2007 wordt.

Alonso denkt dat Schumi revanche wil voor zijn teleurstellende jaar, en dat Button eindelijk materiaal heeft om mee te strijden. “Ik denk dat Michael en Jenson Button mijn grootste rivalen zullen zijn. Schumacher is altijd iemand die precies weet hoe een wereldkampioenschap gewonnen moet worden en hij wil 2005 graag vergeten. Hij heeft een team achter zich die speciaal voor hem een 248 F1 hebben gecreëerd. De Honda is al snel sinds hij de voor de eerste keer de pitstraat uit reed en ze rijden indrukwekkende rondetijden.”

“Ze hebben een andere werkmethode dan wij: ze kijken altijd naar absolute prestaties in privé-tests, maar er is geen twijfel mogelijk dat ze een geweldige wagen hebben. Ondanks dat sommige tijden werden gereden met weinig brandstof en zachte banden, spreekt de stopwatch duidelijke taal. Button en Barrichello zijn twee geweldige coureurs en in staat de race uit te rijden zonder een fout te maken. Ze kunnen Grand Prix winnen als ze de kans hebben. Ze zullen sterke rivalen zijn. Ik verwacht dat Jenson de sterkste van de twee is, ook omdat hij er aan gewend is om met het team te werken.”

De regerend wereldkampioen twijfelt daarbij wel aan het nut van de tests die zowel Honda als Ferrari in Bahrein hielden afgelopen winter. “Er zijn nooit meer dan vijf auto’s op de baan in Bahrein geweest, en het asfalt was altijd vies en zanderig. Elke dag hebben ze veel tijd verloren met het schoonrijden van de racelijn en het minste of geringste beetje wind was al goed om ze weer terug bij af te brengen. De baan zal drie tot vier seconden sneller zijn deze week tijdens de race. Ik vermoed dat Ferrari, Honda en Toro Rosso hun tijd en geld verspild hebben. Ik denk dat we het juiste hebben gedaan om in Europa te blijven, maar het zou anders zijn als andere teams dan Toro Rosso er ook naar toe zouden gaan”.

Voor McLaren is Alonso voorlopig niet bang: “Ondanks een aantal toppunten lijken ze niet in topvorm en dat hebben ze zelf ook toegegeven. Bij McLaren hebben ze wat problemen en we hebben allemaal gezien hoe ze zijn, maar ik denk niet dat er iets fundamenteel fout is met hun wagen. Zodra ze de problemen met de betrouwbaarheid hebben opgelost zullen ze, net als in 2005, moeilijk te verslaan zijn. Ik hoop dat ze weer belangrijke punten verliezen in de eerste drie of vier races, zodat de terugkeer moeilijk wordt. Ik denk dat hun probleem geconcentreerd zit in een specifiek onderdeel van de wagen en ze zullen snel een oplossing vinden. Ik denk niet dat er een interne crisis is en ik durf te wedden dat ze in 2006 meer dan één race zullen winnen.”