Parijs-Nice: Boonen wint opnieuw

Michel (Baraja)
Tom Boonen heeft ook de tweede rit van Parijs-Nice winnend afgesloten. De wereldkampioen was verreweg de beste in de massaspurt.

De tweede etappe was een stuk lastiger dan de eerste rit, tenminste op voorhand. In de laatste zeventig kilometer lagen vijf hellingen van lagere categorieën. Met Tom Boonen in de leiderstrui vervolgden de coureurs hun odyssee in de koers naar de zon. Gerben Löwik gaf geen acte de présence wegens opgelopen kneuzingen na een valpartij.

Al na één kilometer koos Nicolas Crosbie van het Franse Agritubel het hazenpad. De Fransman ondernam eerder dit seizoen al marathonontsnappingen in de Ronde van de Middellandse Zee en Ronde van Qatar en waagde een derde poging. Crosbie zou het beeld van de etappe bepalen. De Fransman fietste een maximale voorsprong van 27.30 bij elkaar. Crosbie begon met een voorsprong van zo’n 23 minuten aan de heuvelzone.

Het opdoemen van de colletjes bleek in het peloton het startsein voor demarrages. Uiteindelijk ontstond er een achtervolgend groepje van drie man: Marichal, Vansummeren en Osa. Dit drietal was echter al snel een vogel voor de kat. Ook het avontuur van Crosbie naderde haar einde. In de afdaling van de laatste col werd de dappere Fransman ingerekend door Dumoulin en Grivko, die vanuit de hoofdmacht waren ontsnapt.

De troepen van Quick-Step zetten zich op kop van het peloton in de jacht op de leiders. Dumoulin en Grivko werden op die manier ingerekend. In de massasprint was Boonen met overmacht de sterkste. Allan Davis bood nog het meeste weerwerk. Napolitano finishte als nummer drie. Uiteraard blijft Boonen in de gele leiderstrui.

Woensdag is de eerste echte bergetappe en kunnen de favorieten zich niet langer verschuilen. De aankomst ligt na 168,5 kilometer in Saint-Etienne. Vlak voor de finish moet de lastige Col de la Croix-de-Chaubouret worden bedwongen.


Uitslag 2e etappe Parijs-Nice – Cerilly – Belleville – 200 kilometer:

#CoureurPloegTijd
1T. BoonenQUI5.20.50
2A. DavisLIB0’00”
3D. NapolitanoLAM0’00”
4F. VentosoLIB0’00”
5S. CadamuroMIL0’00”


Klassement:

#CoureurPloegTijd
1T. BoonenQSI10.22'41"
2B. JulichCSC 00'17"
3A. KashechkinLSW00’18”