UEFA denkt aan twee scheidsrechters

Corné (Curchulain)
De Europese voetbalbond UEFA overweegt nieuwe tests met twee scheidsrechters bij voetbalwedstrijden. Dit meldde voorzitter Lars Christer Olsson in een gesprek met de BBC.

Met name schwalbes zouden de aanleiding zijn om het plan uit de ijskast te halen. Eerdere tests met twee scheidsrechters faalden vanwege communicatieproblemen. Het zal echter pas in de zomer ter tafel komen bij UEFA-vergaderingen, dus op korte termijn zijn er geen tests te verwachten. Volgens Olsson zijn de schwalbes in Engeland een groter probleem dan elders, en is de optie om een extra scheidsrechter in te zetten iets wat in gesprekken met clubs over het onderwerp regelmatig geopperd wordt. Afgelopen zaterdag nog beschuldigde manager Bryan Robson Chelsea-speler Didier Drogba van een schwalbe in de wedstrijd van zijn West Bromwich Albion tegen de Londenaren.

Ook wat betreft racistisch gedrag van supporters wilde Olsson een harder en meer homogeen beleid voeren. Dit naar aanleiding van het gedrag van Zaragoza-supporters jegens Barcelona-aanvaller Samuel Eto'o. "Binnen UEFA hebben we gediscussieerd over het hanteren van andere maatregelen, zoals bijvoorbeeld het afnemen van punten, of het veranderen van een uitslag. Maar het is erg gevaarlijk omdat je de wedstrijden niet in de vergaderruimte kan beslissen. Dat moet op het veld gebeuren, dus ons eerste doel is om iedereen die met de wedstrijd te maken heeft erbij te betrekken om de juiste sfeer te creëren."