Uitslag Omloop het Volk

Maurice (mbn)
Met Omloop het Volk is het wielerseizoen weer in volle gang getrokken. Philippe Gilbert liet een indrukwekkend staaltje wielrennen zien en wist verdiend te winnen.

Ruim een maand voordat de echte Vlaamse klassiekers worden verreden is met Omloop het Volk het Belgische wielerseizoen geopend. Vooraf kreeg uiteraard Boonen in de Vlaamse kranten de meeste aandacht. Zou hij in zijn wereldkampioenstrui meteen alle verwachtingen kunnen waarmaken.

Met droog maar koud weer werd er van de start af flink gekoerst. Na 14 kilometer vertrokken 14 renners, waaronder Bram Tankink. Na 48 kilometer hadden ze bijna zeven minuten voorsprong, maar daarna werd beetje bij beetje de voorsprong verminderd. Op de laatste beklimming van de dag, de Molenberg, viel de kopgroep uiteen. Vooraan bleven over Ludovic Auger (Française Des Jeux), Kevin Van Impe (Quick-Step), Geert Omloop (Unibet.Com), Thierry Marichal (Cofidis), Michele Maccanti (LPR), Walter Beneteau (Bouygues) en Michael Albasini (Liquigas).

Voor in het peloton werd af en toe flink doorgetrokken. Op de Molenberg waren het Van Bon en Boonen die even een voorsprong pakten, maar het peloton kwam terug. Op de kasseistroken deed Thor Hushovd zich gelden. Na de laatste beklimming en de daaropvolgende kasseistroken bestond het peloton nog maar uit 50 man en was de achterstand op de zeven koplopers nog maar een kleine minuut.

De zeven koplopers werden door het peloton op een stuk tegen de wind in teruggepakt, maar meteen ging er een nieuwe groep weg. Daarbij de jonge Rabo-debutant Marc de Maar. Op de kasseienstroken die volgden roerden de favorieten zich. Steegmans en Boonen trokken in één ruk naar de voorste groep en daarachter wisten ook mannen als Wesemann, Hammond en Joost Posthuma aan te sluiten.

Terwijl iedereen naar Boonen kijkt, reed vooraan een groep van vier man weg met daarin Bert De Waele, Filippo Pozzato, Wim De Vocht en Mark Scanlon. Daarachter wilde niemand Boonen naar voren brengen en Boonen zelf had ploeggenoot Pozzato al voorin zitten. Gilbert wist de sprong wel te maken en later wisten Leon van Bon en Koen Barbe dat ook te doen.

In de laatste 20 kilometer zette Van Bon de aanval in. De Vocht en Scanlon moesten daardoor lossen, maar de andere vier volgden. Gilbert zette daaropvolgend de aanval in en hij wist het gat te slaan. De Waele, Van Bon, Pozzato en Barbe probeerden het gat te dichten, maar Gilbert bleek oppermachtig. De Belg weet met 38 seconde voorsprong Omloop het volk te winnen en toont zich ijzersterk. Leon van Bon is de beste Nederlander met een derde plaats.

Uitslag:
1 Philippe Gilbert (Bel) Francaise des Jeux in 5.08.32
2 Bert De Waele (Bel) Landbouwkrediet-Colnago +0.38
3 Leon van Bon (Ned) Davitamon-Lotto +0.48
4 Koen Barbe (Bel) Chocolade Jacques
5 Filippo Pozzato (Ita) Quick-Step
6 Gert Steegmans (Bel) Davitamon-Lotto
7 Joost Posthuma (Ned) Rabobank
8 Franck Renier (Fra) Bouygues Telecom
9 Wim De Vocht (Bel) Davitamon-Lotto
10 Michele Maccanti (Ita) LPR