[Column] Rood en Wit wordt kampioen !

Bjorn (Bjoro)
Iedere week geven onze columnisten Bjoro en Da_Sandman om en om hun kijk op de voetbalwereld.
Deze week is het woord weer aan Bjoro die, in de derde van een serie columns, op zoek is gegaan naar een antwoord op de vraag van Da_Sandman waar aan het einde van het seizoen de kampioensschaal zal belanden.

Kampioen word je tegen de kleintjes hoor ik wel eens, maar goed wat zijn de kleintjes? Zijn dat degenen die aan het einde van de rit veroordeeld zijn tot het spelen van nacompetitie en de degradant? Zijn dat de onderste vijf of hoe geef je dat aan?
Laten we maar even uitgaan van de onderste vijf, daar speel je dus tien wedstrijden tegen en dus is dertig punten het maximum.
PSV speelde reeds zeven maal een wedstrijd tegen een “kleintje,” welke de Eindhovenaren allen wonnen, alleen Willem II wist een doelpunt te maken, hetgeen de anderen niet eens was gegund. Feyenoord had ook al zeven van deze ontmoetingen en daarin betrekkelijk meer moeite. ADO den Haag wist zelfs te winnen en zowel NAC Breda als RBC Roosendaal hielden de Rotterdammers op een gelijkspel. Overigens kreeg Feyenoord in deze wedstrijden twee keer zoveel tegendoelpunten als PSV en AZ bij elkaar. AZ was in zes confrontaties vijf keer de baas, enkel NAC Breda was in eigen huis te sterk. De gunstigste papieren zijn dus voor PSV.

Een elftal is zo sterk als dat de bank is, nog zo’n mooie term om aan te geven hoe een ploeg ervoor staat. Een waarheid als een koe natuurlijk, maar hoe geef je in godsnaam aan hoe sterk je bank is? Ik weet het niet, ik heb wel gekeken naar de invallers van de laatste vijf competitiewedstrijden en dan zie ik dat Louis van Gaal alle vijftien wisselmogelijkheden heeft gebruikt, hij geeft dus de bank speelminuten, de wissels hebben dus een grotere kans om in te vallen en zitten dus meer gemotiveerd op de bank. Ikedia mocht vier keer invallen, Koevermans drie keer en voor de rest verdeelden De Zeeuw, Medunjanin, Molhoek, Buskermolen, Steinsson en Huysegems de invalbeurten, waarbij de twee eerst genoemden met twee ieder de meeste hadden. Erwin Koeman gebruikte twaalf wissels en heeft met van Hooijdonk, Boussaboun en Hofs meer routine op de bank terwijl Collen, Drenthe en Bisewar hun ervaring mogen opdoen. Guus Hiddink trekt denk ik ook in deze weer aan het langste eind (won ook alle vijf de laatste ontmoetingen terwijl zijn collega’s twee remises moesten incasseren) en kan gewoon (aankomend) internationals in laten vallen. Ik noem een Vennegoor, een Lucius, een Beasley, een Mika Vayrynen, talenten als Aisatti en Nguyen en zelfs wereldrecordhouder Archie Thompson, de man die ooit dertien keer in één interland scoorde. De schaal gaat toch in Eindhoven aankomen denk ik!

Het programma moeten we echter ook niet uitvlakken, wat staat de clubs nog te wachten. PSV en AZ strijden nog volop mee in zowel het nationale, als het internationale bekertoernooi, waarvoor Feyenoord zich niet meer hoeft in te zetten, dit zou gunstig kunnen zijn voor de Rotterdammers natuurlijk. Feyenoord heeft echter haar thuiswedstrijden tegen de concurrenten al gehad (en deze ook allemaal gewonnen), AZ heeft de thuiswedstrijden nog voor de boeg terwijl PSV nog mag afreizen naar de Alkmaarder Hout en Feyenoord thuis krijgt. Een licht voordeel voor AZ, lijkt mij. Ajax wilde ik ook nog opnemen in het overzicht maar tot nu toe verloren de Amsterdammers ALLE wedstrijden tegen de potentiële kampioenen, nog niet van invloed geweest dus. Zowel AZ als PSV moeten nog naar de ArenA, licht Rotterdams voordeel dus.

Bij mensen die het verschil maken binnen de selectie wordt al snel gekeken naar de keeper en naar de spitsen. Ook die zouden wel eens het verschil kunnen gaan maken in de strijd om de landstitel. In Eindhoven hebben ze tot nu toe de minste doelpunten gescoord maar ook de verreweg de minste tegen. In Rotterdam hebben ze dan weer de meeste voor maar ook de meeste tegen en het meest gunstige doelsaldo hebben ze in Alkmaar, maar uitgerekend daar willen ze juist niet aan scorebordjournalistiek doen. Voorts is er dit seizoen nog geen ploeg geweest die bij één van onze titelkandidaten wist te winnen, ook daarin maken zij dus geen onderscheid. Het zal hem dus in kleine dingen gaan zitten. Beide topscorers van AZ (Arveladze en Perez) hebben eveneens de meeste assists van de ploeg op hun naam, dit geldt ook voor het als 'K2' aangeduide spitsenkoppel van Feyenoord maar bij PSV staat een verdediger het hoogst in het assists-klassement, André Ooijer, gaat dat dan de doorslag geven? Of uiteindelijk toch degene die het meeste punten heeft gehaald over 34 wedstrijden? Ik denk het laatste!

Trouwens, we lopen er weer prachtig bij deze zomer Sandman met die nieuwe shirts, een beetje tevreden of heb je liever wat anders?