Uitslag Real Betis Sevilla - AZ

Michel (Baraja)
AZ is het vervolg van de UEFA Cup-campagne met een nederlaag begonnen. De nummer twee van de Eredivisie ging onderuit tegen Real Betis Sevilla: 2-0.

AZ startte met Kew Jaliens in de basis, omdat Van Gaal ontevreden is over de prestaties van Barry Opdam. Betis moest het onder meer doen zonder Marcos Assunçao. PSV-huurling Robert prijkte wel in de basisopstelling van de Spaanse equipe.

Betis Sevilla nam het initiatief in de openingsfase. De nummer zestien van de Primera Division creëerde al na drie minuten een open schietkans, maar Edu faalde. AZ herpakte zich langzaam in het Ruiz de Lopera stadion. Meerdink kreeg de nodige ruimte op de rechterflank, maar zijn voorzetten kwamen niet aan. Molhoek, Van Galen en Landzaat leden veel balverlies, omdat Betis snel druk zette. Corners van de Spanjaarden leverden gevaar op: tot tweemaal toe moest een kopbal van Juanito van de lijn worden gehaald. Joaquin bewees bovendien zijn status als handenbinder.

AZ meldde zich pas na zo’n twintig minuten in de wedstrijd. Een lange pass van achteruit bereikte Meerdink, die tegen het gezicht van de uitlopende keeper Contreras schoot. Scheidsrechter Ivanov gaf een gele kaart aan de doelman. Dit incident leidde een AZ-fase in. Vlak voor rust kwam dit tot uiting in mogelijkheden. De Zeeuw – de vervanger van de tegenvallende Molhoek – scoorde bijna van afstand en uit de ontstane corner was Meerdink dichtbij de 0-1. Zijn kopbal werd van de lijn gekeerd.

Arveladze, tot dan toe anoniem, miste vlak na rust een open kans. De Georgiër liep vrij op een steekpass van Perez, maar zag een poging om Contreras te passeren mislukken. Even later zeilde een vrije trap van Perez bijna in het doel. Betis kon offensief niet veel meer brengen, op een kopbal van Edu op de paal na. Het duel bloedde wat dood en de defensie van AZ had het een stuk rustiger dan in de eerste helft. Tegelijkertijd slaagden de Alkmaarders er niet in veel gevaar te stichten.

De 1-0 van Tardelli viel enigszins uit de lucht. Na balverlies van Perez kwam de bal via Joaquin bij de jonge Braziliaan terecht. Tardelli schudde Steinsson van zich af en schoot hard binnen. AZ speelde aangeslagen verder na de tegenvaller. Voorin werd de bal niet vastgehouden en de combinaties stokten snel. De 2-0 ontstond na een groteske blunder. Timmer speelde Mathijsen aan, die bij Robert in de dekking stond. De Braziliaan veroverde de bal en scoorde eenvoudig. Een gedemoraliseerd AZ speelde vervolgens de wedstrijd uit, ondertussen ontsnappend aan een ruimere nederlaag.

Real Betis Sevilla – AZ 2-0
70. Tardelli
78. Robert

Arbiter: Ivanov (Rus)
Contreras, Arzu, Melli (Real Betis Sevilla), Perez, De Cler, Steinsson* (AZ)

* = mist return


Opstellingen:

Real Betis Sevilla: Contreras, Fernández, Juanito, Fernando, Melli, Arzu, Joaquin, Alberto, Rivera, Edu, Dani ( 63. Tardelli), Robert ( 80. Israël).

AZ: Timmer, Steinsson, Jaliens, Mathijsen, De Cler, Landzaat, Perez, Molhoek ( 32. De Zeeuw), Meerdink ( 80. Meerdink), Arveladze, Van Galen ( 64. Huysegems).