Uitslagen Six Nations speelronde 2

Corné (Curchulain)
Het tweede weekend van de Six Nations is afgerond, en alleen Engeland is nog ongeslagen. Dat de verhoudingen dit jaar anders liggen dan voorgaande jaren is niet zozeer de verrassing, maar wel de manier waarop ze anders liggen.

Op zaterdag ontving Frankrijk in het Parc des Princes de Ieren. In Dublin hadden de groene mannen vorige week weinig overtuigend gewonnen van Italië, terwijl Frankrijk in Edinburgh verrassend klop kreeg van Schotland. Frankrijk leek een en ander recht te willen zetten. Al na drie minuten was het Aurelien Rougerie die de bal over de Ierse doellijn drukte. Een beslissing om een penalty kort te nemen in plaats van een doelpoging te wagen explodeerde in het gezicht van de Ieren. Verloren balbezit werd door de Fransen in rap tempo in een try van Olivier Magne omgezet. Jean-Baptiste Elissalde verzorgde de conversie en het stond 12-0. Ronan O'Gara liet in de eerste helft niet zijn beste spel zien; nadat hij een penalty miste werd zijn uitverdedigen geblokt en stormde David Marty binnen voor de derde Franse try in de achttiende minuut. Nadat zowel Elissalde als O'Gara penalty's binnenschoten werden de Ieren nog eens getracteerd op een nare verrassing. Cedric Heymans vond zijn weg naar de Ierse doellijn voor een ruststand van 29-3. De nachtmerrie voor de eilanders ging na de rust nog even onverminderd door. Eerst Heymans en vervolgens Marty wisten in de eerste zeven minuten nog tries te scoren alvorens de Ieren druk konden zetten. O'Gara leidde de comeback in met een try en conversie, en met enkele wissels aan Franse zijde leken les Bleus als collectief een stuk minder te worden. Gordon D'Arcy voegde op het uur nog een try aan de Ierse score toe, en zes minuten later was het Donncha O'Callaghan die de opleving in stand hield. Opnieuw drie minuten later mocht O'Gara opnieuw voor een conversie aanleggen na een try van Andrew Trimble, maar verder lieten de Fransen het niet komen. De eindstand bleef 43-31.

Net als Ierland diende Engeland tegen Italië van een achterstand terug te komen voor de winst. Nadat Mike Tindall de score voor de Engelsen opende, was het Ramiro Pez die met een penalty en een dropgoal een ruststand van 6-7 bewerkstelligde. Kort na rust bracht hij met opnieuw een dropgoal de Azzurri aan de leiding. Charlie Hodgson schopte echter de Engelsen weer over de Italianen heen om luttele seconden later met een try de wedstrijd uit het bereik van Italië te brengen. Directe opponenten Mark Cueto en Mirco Bergomasco voegden aan beide zijden nog tries toe alvorens James Simpson-Daniel, als vervanger van de vorige week geblesseerd geraakte Josh Lewsey, de eindstand op 16-31 bepaalde.

Wales ontving in het Millennium Stadium in Cardiff de verrassende Schotten. Wat echter een interessant duel beloofde te worden na de nederlaag van de verdedigend kampioen was na twintig minuten al zo goed als beslist. In het begin van de wedstrijd zette Wales veel druk en met vertrouwen werd tot tweemaal toe een penalty weggewuifd om voor de try te kunnen gaan. Die werd uiteindelijk als penalty toegekend. De conversie van Stephen Jones was een formaliteit, en de enige tegenstoot van de Schotten kwam door een penalty van Chris Paterson. Het was het laatste wat Schotland kon doen alvorens vrijwel alle kans om te winnen als sneeuw voor de zon verdween met een rode kaart voor Scott Murray omdat hij Ian Gough in het gezicht schopte na een late tackle. Na twee afgekeurde tries was het eindelijk captain Gareth Thomas die de tweede try van de wedstrijd liet aantekenen. Het was zijn eerste in twee jaar. Nog een penalty van Paterson bepaalde de ruststand op 14-6, en de Schotten leken nog in de race te zijn. Dertien minuten in de tweede helft was het echter Rob Sidoli die het verschil tot meer dan twee tries uitbreidde alvorens de reddende tackle op Andy Hogg te maken en een comeback van de noorderlingen te voorkomen. Net als bij Sidoli's try was Jamie Peel de aangever bij de Thomas' tweede try van de wedstrijd. De Schotten vochten zich nog terug om de eindstand een eervollere aanblik te geven, en werden beloond met tries van Hugo Southwell en Paterson voor een eindstand van 28-18.

Stand:

TeamPWDLDoelsaldoPunten
1Engeland220078-294
2Frankrijk210159-512
3Ierland210157-592
4Schotland210138-442
5Wales210141-652
6Italië200232-570