Raiders gaan voor Shell

Corné (Curchulain)
Art Shell is de nieuwe hoofdcoach van de Oakland Raiders. Met zijn aanstelling zijn alle vacatures voor hoofdcoaches in de NFL weer gevuld. Voor Shell is het de tweede keer dat hij bij de Raiders aan de zijlijn staat, hoewel het team de vorige keer nog de Los Angeles Raiders heette.

Eigenaar Al Davis ontsloeg Shell na het seizoen 1994, iets waar hij sindsdien altijd spijt van heeft gehad. In vijf seizoenen bracht de eerste donkere hoofdcoach in de NFL de Raiders naar 54 overwinningen tegen 38 nederlagen, vier seizoenen met meer winst dan verlies en speelde het team in 1990 de AFC Conference-finale. Het ontslag kwam na een seizoen met negen overwinningen en zeven verliespartijen. Sindsdien hebben de Raiders slechts drie keer een positieve balans laten aantekenen en passeerden vijf verschillende hoofdcoaches de revu, met Norv Turner als laatste. Mogelijk heeft de onzekerheid over de baan enkele kandidaten afgeschrokken, met name hoofdkandidaat Kevin Whisenhunt, aanvalscoördinator van de kampioensploeg van de Pittsburgh Steelers, die besloot niet van werkgever te veranderen.

Wat Shell op zijn bord geschoven krijgt is een team dat al drie seizoenen achtereen geen positieve balans heeft kunnen bereiken, de langste periode sinds Davis in 1963 als coach bij de Raiders begon. Met name de aanval stelde afgelopen seizoen teleur. Ondanks het aantrekken van superster Randy Moss op de positie van wide receiver en LaMont Jordan als running back kregen de Raiders in de laatste vijf wedstrijden slechts 51 punten op de borden. Ook toen halverwege het seizoen quarterback Kerry Collins tijdelijk het veld moest ruimen ten faveure van Marques Tuiasosopo bleef de malaise aanhouden. De eerste taak van Shell zal het formeren van een assistentenkorps zijn, en over twee weken begint een periode van scouting. In zijn periode als speler zelf een uitstekende linebacker, zal juist de offensive line aandacht krijgen.