Egypte kampioen van Afrika

Maikel (WeebI)
Egypte is de nieuwe kampioen van Afrika. In de finale werd Ivoorkust verslagen na strafschoppen. In de reguliere speeltijd werd niet gescoord. Het was de vijfde keer dat het land de felbegeerde Afrikaanse prijs in ontvangst mocht nemen.

In een finale waarin het thuisspelende land Egypte een licht voordeel zou hebben wat betreft de aanhang van het publiek en volgens kenners Ivoorkust meer kwaliteit in huis zou hebben ging het behoorlijk gelijk op.

Al meteen zette Egypte druk op Ivoorkust. Door Zaki en El-Sakka werd het gevaarlijk voor de goal van doelman Tizié. Ook Ivoorkust kreeg enkele kansen, waarvan één zeer gevaarlijke vanuit een hoekschop. Kolo Touré kreeg de bal zomaar op zijn schoen, maar schrok van de kans en trapte prompt naast.

Ook in het tweede bedrijf begon Egypte sterk. Gesteund door het publiek schoten Aboutraika en Motaeb echter naast. Beide kopballen hadden er in gekund; Ivoorkust onder hevige druk. Een kwartier voor tijd kreeg Chelsea-ster Didier Drogba een geweldige kans, maar wist de bal alsnog over te schieten vanaf twee meter. Kauwend op de touwen van het doel laat hij zijn ergernis blijken van zijn gemiste kans. Ook in blessuretijd kreeg Drogba opnieuw een goeie kans er niet in, een verlenging was het gevolg.

Vlak na de derde aftrap van de wedstrijd volgde de eerste goeie kans alweer. Invaller Bonaventure Kalou miste op aangeven van Koné. Twee minuten later werd Barakat geraakt door een uitgestrekt been van Ivoriaan Bouassi in het strafschopgebied. De Tunesische scheidsrechter gaf de penalty. Achmed Hassan, die tegen Senegal nog wel scoorde vanaf elf meter, trof nu de paal. Het bleef 0-0. Ook in de tweede helft van de verlenging werd niet gescoord, ook al kregen Emmanuel Eboué en opnieuw Zaki weer grote kansen. Het enige dat restte om deze finale te beslissen waren strafschoppen.

Ivoorkust liet tegen Kameroen zien dat ze twaalf keer achter elkaar probleemloos konden scoren vanaf de stip. Nu lukte dat niet, Didier Drogba miste al de eerste penalty. Abdelhalim Ali miste nummer drie voor Egypte, en terwijl de Noord-Afrikaan afdroop in tranen miste Bakari Koné zijn eigen penalty, en opende daarmee de kans voor Egypte om kampioen te worden. Aboutraika rondde de laatste strafschop koel af, en zorgde voor een 4-2 stand, waardoor Ivoorkust niet meer kon winnen.

Egypte wint voor de vijfde keer de African Cup of Nations.