Rusland vergroot marge in Davis Cup

Michel (Baraja)
Het Nederlandse Davis-Cupteam is nagenoeg uitgeschakeld. Nikolai Davydenko won - zoals ingecalculeerd - van Melle van Gemerden: 7-6 (6), 7-5 en 6-4. Rusland leidt nu met 2-0.

Van Gemerden startte uitmuntend tegen de nummer zes van de wereld. De kale Amsterdammer sloeg de ene winner na de andere en teerde op een sterke service. Onze landgenoot racete naar een 3-1 voorsprong en kreeg zelfs een kans op 4-1. Davydenko vocht zich langzaam in de wedstrijd en wist alsnog een tiebreak te bewerkstelligen. Hierin sloeg Van Gemerden teveel unforced errors. Illustratief was zijn dubbele fout op setpoint tegen.

In de tweede set was Davydenko de bovenliggende partij. Van Gemerden had veel moeite zijn servicegames winnend af te sluiten, terwijl de Rus nauwelijks in de problemen werd gebracht. Op 5-5 gebeurde het onvermijdelijke. Van Gemerden had de break wel aan zichzelf te wijten, want hij maakte enkele ongedwongen fouten. De taaie Davydenko haalde vervolgens de set op eigen opslag binnen.

Het momentum bleef hierna bij Davydenko liggen. Het verlies van de tweede set bleek zwaar te wegen voor Van Gemerden: hij leverde meteen zijn opslag in. De Rus heerste, al liep hij niet veel verder uit. Uiteindelijk serveerde Davydenko op 5-4 de wedstrijd uit. ”Ik kreeg best kansen, vooral in de eerste set. Dat is balen”, zei Van Gemerden.

Morgen kruisen John van Lottum en Raemon Sluiter de degens met Igor Andreev en Nikolai Davydenko in het dubbelspel. Een nieuwe nederlaag betekent uitschakeling en het spelen van promotie/degradatiewedstrijden.