Heras geschorst, Mentsjov wint Vuelta

Jorrit (Flem)
Wielrenner Roberto Heras is voor twee jaar geschorst wegens het gebruik van doping. De eindzege die hij boekte in de Ronde van Spanje van 2005 wordt hem afgenomen. Hierdoor krijgt Denis Mentsjov, die tweede werd in de Vuelta, de overwinning in de schoot geworpen. De Rus Mentsjov rijdt voor de Nederlandse Rabobank-ploeg.

De 31-jarige Heras won in september vorig jaar voor de vierde keer de Ronde van Spanje, hetgeen nog nooit eerder was gepresteerd. Na de op één na laatste etappe, toen de zege van Heras al zeker was, werd de Spanjaard bij een dopingtest echter betrapt op het gebruik van het verboden middel epo.

De consequentie hiervan is dat de 28-jarige Mentsjov nu officieel de winnaar is van de Vuelta 2005. De Spanjaarden Sastre en Mancebo schoven ook een plekje op, naar respectievelijk de tweede en derde plaats. Het is de eerste eindzege in een van de drie grote rondes (Frankrijk, Spanje en Italië) voor de Rabobank-ploeg.

Directeur Theo de Rooij van de ploeg reageerde hier al eerder terughoudend op: "Het is geen fijne manier om zo'n overwinning te boeken" zo zei hij nadat Heras was betrapt en Mentsjov vermoedelijk door zou schuiven naar de eerste plaats.

Roberto Heras heeft altijd gezegd onschuldig te zijn. Hij heeft een maand de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing.