Afrika Cup: Egypte verslaat DR Congo

Michel (Baraja)
Egypte blijft op koers om in eigen land de Afrika Cup te winnen. De Noord-Afrikanen hadden in de kwartfinale weinig moeite met DR Congo: 4-1.

DR Congo – dat verrassend Angola en Togo voorbleef in de groepsfase – moest het doen zonder sterkhouders Gladys Bokese en Felecien Kabundi. Bij Egypte begon Mido wegens een liesblessure op de bank. De Farao’s schoten het beste uit de startblokken en zetten veel druk. Veel kansen leverde het overwicht niet op: Motaeb, Zaki en Barakat misten scherpte.

Dankzij een penalty van Ahmed Hassan kwam het gastland toch op voorsprong. De toekenning van de strafschop was terecht: Kasongo maakte een duidelijke overtreding op Zaki. Zo’n tien minuten na de 1-0 werd de marge verdubbeld. Doelpuntenmaker was Hossam Hassan, met z’n 39 jaar de ancien van het team. Hassan is bezig aan zijn zevende Afrika Cup. De kale aanvaller heeft al 168 interlands gespeeld, waarin hij 65 keer scoorde.

Vlak voor rust werd de spanning onverwachts teruggebracht. El Saqqa promoveerde een ongevaarlijke poging tot een doelpunt. Op dat moment was DR Congo nog nauwelijks gevaarlijk geweest. LuaLua werd goed in toom gehouden door de defensie van Egypte. Na de pauze was het duel meer in evenwicht, al scoorde Egypte via Motaeb (uit een scrimmage) snel de 3-1. DR Congo drong hierna nog wel aan – het raakte zelfs de lat – maar Egypte hield eenvoudig stand. In de slotminuut zeilde een vrije trap van Ahmed Hassan in het doel voor de 4-1.

Egypte ontmoet in de halve eindstrijd Senegal, dat vanmiddag de maat nam van Guinee. Morgen staan er met Kameroen – Ivoorkust en Nigeria – Tunesië twee interessante kwartfinales op het programma.


Egypte – DR Congo 4-1

33. A. Hassan 1-0
41. H. Hassan 2-0
45. El Saqqa (ED) 2-1
58. Motaeb 3-1
89. A. Hassan 4-1