Raich zegeviert in Chamonix

Michel (Baraja)
Benjamin Raich heeft de combinatie in Chamonix op zijn naam geschreven. De Oostenrijkse aanvoerder van het algemene wereldbekerklassement dankte de zege aan een uitmuntende slalom.

Het was al de 21e wereldbekerzege voor Raich. De allrounder hield de schade in de afdaling beperkt door op geringe afstand van zijn concurrenten als zeventiende te eindigen. Kjetil Andre Aamodt was de beste in die afdaling. De Noorse routinier boekte zijn eerste overwinning op de afdaling sinds 1994. Aamodt viel echter ver terug in de slalom en werd uiteindelijk achtste.

Op bijna een seconde van Raich legden Rainer Schönfelder en Bode Miller beslag op de overige podiumplaatsen. Miller was net terug van een weekje golfen in Dubai. Hermann Maier leek kansrijk na een derde plaats op de afdaling, maar de Herminator gaf forfait voor de slalom. De drievoudig olympisch kampioen was het niet eens met de beslissing van de organisatie om de afdaling in te korten en tegelijkertijd liefst 64 slalompoortjes neer te zetten op de piste.

Logischerwijs breidt Raich zijn voorsprong in de algemene wereldbeker uit. De Innsbrucker heeft nu 1065 punten. Dat zijn er ruim tweehonderd meer dan Michael Walchhofer. Bode Miller en Hermann Maier hebben respectievelijk 748 en 735 punten. ”Er kan nog veel gebeuren. Straks in maart volgt de afrekening”, zei Raich na afloop.