Afrika Cup: Nigeria, Senegal verder

Michel (Baraja)
Nigeria en Senegal hebben zich gekwalificeerd voor de kwartfinales van de Afrika Cup. Ghana en Zimbabwe zijn uitgeschakeld.

Op voorhand kon elk land nog door in poule D, zodat spanning gegarandeerd was. De kwartfinaletickets gingen uiteindelijk naar Nigeria en Senegal. Nigeria maakt het hele toernooi indruk en ook tegen Senegal gaven The Super Eagles blijk van kampioensvorm: 2-1. Eerder versloeg Nigeria al Ghana en Zimbabwe, zodat de kwalificatie eenvoudig werd afgedwongen. Senegal verloor tweemaal, maar mag toch verder omdat Zimbabwe stuntte tegen Ghana: 2-1.

Nigeria trad Senegal aanvankelijk behoedzaam tegemoet. Het duel bood in de eerste helft weinig spektakel; het kleine beetje vuurwerk was op het conto van Senegal te schrijven. Vooral El Hadji Diouf en Souleymane Camara roerden zich nadrukkelijk. Vlak voor rust raakte Senegal tweemaal de paal, na een scrimmage. In de 58e minuut zette Souleymane Camara Senegal verdiend op voorsprong, nadat keeper Vincent Enyeama een schot van Henri Camara niet goed verwerkte.

Pas na deze tegenvaller kwam Nigeria in de wedstrijd. Nwankwo Kanu, Taye Taiwo en John Obi Mikel waren de leiders in de wederopstanding van The Super Eagles. Het was Obafemi Martins die het overwicht in doelpunten uitdrukte. Eerst scoorde de aanvaller van Internazionale koppend na goed samenspel met Kanu. Net voor het einde tikte Martins koel binnen, na andermaal voorbereidend werk van Kanu. Dankzij ontwikkelingen in de andere wedstrijd (Ghana delfde het onderspit tegen Zimbabwe) plaatste Senegal zich alsnog voor de laatste acht.

Ghana werd dus roemloos uitgeschakeld. Ook Angola en Togo, twee andere WK-deelnemers, waren al vroeg geëlimineerd. De overwinning van Zimbabwe was verdiend. In de beginfase hadden The Black Stars helemaal niets in te brengen tegen de underdog. Vooral Peter Ndlovu was een constante plaag voor Ghana, waar Abubakari Yakubu in de basis startte. Na een uur spelen viel de verdiende 1-0. Sammy Adjel tastte mis bij een voorzet en Cephas Chimedza duwde de bal over de lijn.

Zo’n tien minuten later zorgde Benjani voor de 2-0. Zimbabwe drukte hierna nog door, maar de inzetten misten zuiverheid. In de slotminuut scoorde Baba Adamu tegen het spelbeeld in de 2-1. Daarmee was alle hoop voor Zimbabwe op een verrassende kwalificatie voor de kwartfinales vervlogen.


Uitslagen dinsdag 31 januari:

Poule D:

Ghana - Zimbabwe 1-2
60. Chimedza 0-1, 68. Benjani 0-2, 90. Adamu 1-2

Nigeria - Senegal 2-1
58. S. Camara 0-1, 79. Martins 1-1, 88. Martins 2-1

Eindstand Poule D:

#Land:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1.Nigeria***395 - 1
2.Senegal***333 - 3
3.Ghana332 - 3
4.Zimbabwe332 - 5


Programma Kwartfinales:

3 februari:
Guinee – Senegal
Egypte – DR Congo

4 februari:
Tunesië – Nigeria
Kameroen - Ivoorkust


Topscorers:

#Speler:Land:Goals:
1.Samuel Eto’oKameroen5
2.Francileudo dos SantosTunesië4