Stam blij met terugkeer in Nederland

Maurice (mbn)
Jaap Stam is blij dat zijn transfer naar Ajax voor komende zomer rond is. Zijn beweegreden voor de transfer is dat hij vanwege zijn kinderen terug wil naar Nederland, maar wel in de top actief wilde blijven.

Stam gaf een paar maanden geleden al aan dat hij tijd werd om naar Nederland terug te keren, maar toen werden die woorden snel afgezwakt. Nu het dan eindelijk zover is, wil Stam wel meer vertellen over zijn beweegredenen: "Ik heb vier opgroeiende kinderen en na een rondgang langs Manchester United, Lazio Roma en AC Milan was het tijd om naar huis te komen. Wel wilde ik in de top blijven spelen en daarom ben ik bijzonder blij met de kans die Ajax me biedt."

Zelf was de verdediger al een tijdje akkoord met Ajax, maar AC Milan wilde de verdediger niet zomaar laten gaan. Uiteindelijk kwam de Italiaanse club toch met Ajax een transfer overeen. Naar verluidt betaalt Ajax een transfersom van drie miljoen euro.

Bij Ajax komt Stam niet direct bij een goed draaiend elftal terecht. Na dit seizoen zijn er elf spelers in een kort jaar bij Ajax vertrokken. Stam schrikt daar echter niet voor terug: "Ik zie het juist als een uitdaging om mee te bouwen aan een nieuw elftal in Amsterdam en daar m'n steentje aan bij te dragen. Het blijft toch een club met veel potentie en ze handelden bijzonder slagvaardig."

Het slagvaardige en vroegtijdige handelen gaf Ajax een voorsprong op PSV. De Eindhovense club zag in Stam een eventuele opvolger van Alex, maar wilde eerst afwachten of Chelsea de Braziliaan niet nog langer in Eindhoven wil stallen.

Technisch directeur Van Geel van Ajax gaf aan dat de besprekingen al langere tijd liepen: "Jaap was onder de indruk van onze plannen en heeft op basis daarvan zijn keuze gemaakt. Daar is niet één week overheen gegaan, we zijn al langer met elkaar in gesprek. We zijn ontzettend blij dat hij voor ons heeft gekozen."