EK heren in Zwitserland van start

Peter (buzzer)
Vandaag is het zevende EK Handbal voor heren van start gegaan. In Basel werd het toernooi geopend door titelverdediger Duitsland en regerend wereldkampioen Spanje. De Nederlandse heren ontbreken in Zwitserland, door vroege uitschakeling in de kwalificatie.

De openingswedstrijd kende geen winnaar. Na 60 minuten stond er een 31-31 stand op het scorebord. In totaal nemen er zestien landen deel aan het toernooi, waarvan er twaalf doorgaan naar het hoofdtoernooi. Beide kampioenen hebben dus nog uitzicht op de volgende ronde.

Een van de favorieten voor de eindzege, Noorwegen, ging verrassend onderuit tegen Rusland. De Russen versloegen de Noren met 24-21. Ook Polen, dat in de play-offs verrassend Zweden uitschakelde, is goed begonnen aan het kampioenschap. De wedstrijd tegen Oekraïne werd met 33-24 in het voordeel van de Polen beslecht.

Olympisch kampioen Kroatië kende ook een goede start. Portugal werd met 24-21 verslagen. Outsider IJsland begon verrassend sterk aan het EK door Servië-Montenegro met 24-21 te verslaan.

Komend weekend staat de topper tussen Noorwegen en Kroatië op het programma.