Baghdatis finalist op Australian Open

Michel (Baraja)
De zegereeks van Marcos Baghdatis in Melbourne houdt aan. Ook David Nalbandian was in een thriller niet opgewassen tegen de 20-jarige Cyprioot: 3-6, 5-7, 6-3, 6-4 en 6-4.

Het eerste bedrijf stond in het teken van wisselende kansen. Nalbandian wist de eerste servicegame van Baghdatis te breaken, maar incasseerde meteen daarna een rebreak. De beslissing van de eerste set viel uiteindelijk in de achtste game. Nalbandian kreeg een dubieus breakpoint (de umpire kende de Argentijn het punt toe, terwijl de lijnrechter de bal uit gaf), die hij benutte. De nummer vier van de ATP-ranking serveerde vervolgens eenvoudig de set uit.

Nalbandian denderde door aan het begin van de tweede set. De drievoudig kwartfinalist in Melbourne racete binnen een mum van tijd naar een 5-1 voorsprong. De Argentijn was simpelweg niet te kloppen in de rally, ook omdat Baghdatis veel ongedwongen missers sloeg. Tot verbazing van velen knokte de underdog zich terug tot 5-5, waarna Nalbandian alsnog de set voor zich opeiste.

In de derde set had Baghdatis het betere van het spel: Nalbandian kreeg geen enkele breakkans. Een matige servicegame op 2-3 deed de Argentijn de das om. In de derde game van het vierde bedrijf kreeg de comeback van Baghdatis nog meer gestalte: hij brak na een opeenstapeling van fouten de opslag van Nalbandian. De Argentijn kreeg nog wel kansen op de service van Baghdatis, maar de Cyprioot sleepte toch een beslissende set uit het vuur.

Nalbandian nam het heft in handen in die vijfde set en kwam op 2-0. Baghdatis leek vermoeid, maar herpakte zich door Nalbandian te breaken: 2-2. Even later herhaalde dit scenario zich: van 4-2 werd het 4-4. De negende game luidde de beslissing in: Nalbandian (die mentaal aangeslagen leek) maakte vier onnodige fouten en werd op love gebroken. Baghdatis mocht vervolgens serveren voor de wedstrijd. Uitgerekend op 15-15 in die cruciale game barstte er een plensbui los boven de Rod Laver Arena en werd het duel even stilgelegd.

Na een kort intermezzo (en een dicht dak), keerden de spelers terug op de baan. Baghdatis sloeg uiteindelijk toe op zijn tweede matchpoint, via een ace door het midden. De nummer 54 van de wereld schakelde eerder dit toernooi al Radek Stepanek, Andy Roddick en Ivan Ljubicic uit. Morgen kent de Cyprioot zijn tegenstander in de eindstrijd: Roger Federer of Nicolas Kiefer.