Federer wint van taaie Davydenko

Ambrosius
De nummer één van de wereld Roger Federer heeft na ruim drie uur de halve finale van de Australian Open bereikt. De Zwitser speelde niet goed, maar won toch met 6-4 3-6 7-6 (7) en 7-6 (5) van de als vijfde geplaatste Rus Nicolai Davydenko.

Roger Federer begon niet bijster goed aan zijn kwartfinalewedstrijd. Davydenko maakte nog redelijk wat fouten in het begin, waardoor de Zwitser in de achtste game de service van de Rus brak. Davydenko maakte verrassend meteen de re-break. Toch kon Federer nog een keer breken en daarmee de eerste set winnen met 6-4. Federer speelde onder zijn niveau, Davydenko kreeg breakkansen. In de vijfde game maakte de als vijfde geplaatste Rus dan ook de break en zelfs op 3-5 nog één op 'love': 3-6.

In de derde set bij een 3-4 stand maakte Davydenko de break tegen de nog steeds zwak spelende Zwitser. Daardoor kon de Rus zelf serveren voor de set, maar Federer liet het niet zover komen door een re-break te forceren. Op 5-6 kreeg Davydenko alsnog twee setpunten op de service van Federer, maar deze kon hij niet benutten, waardoor een tie-break moest beslissen wie een 2-1 voorsprong zou nemen. Daarin kwam Davydenko met 3-6 voor, de eerste twee kansen op de set serveerde Federer weg. Ook op eigen service kon hij zijn vijfde setpunt niet benutten: 6-6. Davydenko kreeg nog een zesde setpunt, maar deze werd weggeserveerd. Federer kreeg op 8-7 zijn eerste setpunt, deze benutte hij zonder er zelf wat voor te hoeven doen omdat de Rus een dubbele fout sloeg.

Davydenko bleef erin geloven en maakte meteen in de eerste game van de vierde set een break. Federer liet dit niet zomaar gebeuren, de Zwitser herstelde meteen met een re-break. Vervolgens hielden beide spelers hun service tot 6-6. Op 6-5 had Davydenko het nog wel even moeilijk, maar hij kon het matchpoint tegen wegwerken. In de tie-break kwam Federer 5-2 voor, Davydenko kon nog terugkomen tot 5-4. Toch was het Federer die uiteindelijk op zijn derde matchpoint na een moeizame partij de winst pakte. In de halve finale speelt Federer tegen de Duitser Nicolas Kiefer die de Fransman Grosjean versloeg.