Higgins wint spannende Mastersfinale

Ambrosius
De Schotse snookeraar John Higgins heeft na een zinderende finale de Saga Insurance Masters 2006 in Londen gewonnen. Hij was na een beslissende allerlaatste bal met 10-9 te sterk voor de Engelsmane Ronnie O'Sullivan.

De finale van de The Masters in Londen tussen Ronnie O'Sullivan en John Higgins was op voorhand al een interessant affiche. Dat werd al meteen in het eerste frame duidelijk. Het frame duurde ruim een half uur en had de nodige tactische ballen en mooie pots in zich. Uiteindelijk was het de Engelsman O'Sullivan die dat frame won. In het tweede frame pakte O'Sullivan uit met de grootste break van het toernooi: 139. In het derde frame was hij op weg naar een maximumbreak van 147, maar hij bleef uiteindelijk op 138 steken.

Daarna kwam Higgins sterk terug door vijf frames op rij te winnen en daardoor een 3-5 voorsprong te nemen. O'Sullivan kwam weer terug tot 5-5. In het elfde frame was Higgins op weg naar de framewinst, maar hij maakte een foutje. O'Sullivan kon niet profiteren, waardoor Higgins toch op 5-6 kwam. In het daarop volgende frame hadden beide spelers kansen, het was Higgins die de beslissende break maakte: 5-7. In het dertiende frame nam O'Sullivan een voorsprong, maar de Schot kwam gelijk. Toch was het titelverdediger O'Sullivan die het frame kon winnen. Ook het frame daarna was voor O'Sullivan, dit gebeurde via zijn vierde century van de finale.

De wedstrijd bleef gelijkop gaan, daarbij bleef het niveau ook hoog. Higgins nam een voorsprong van 7-8. In het zestiende frame ging het opnieuw gelijkop. O'Sullivan schoot te zacht en miste daardoor een snooker. Higgins kon niet direct profiteren, later in het frame had hij de mogelijkheid om op 7-9 te komen via een makkelijke pot van zwart. Deze was vrij komen te liggen door een mislukte bal van O'Sullivan. Toch kon Higgins deze niet maken, O'Sullivan liet deze kans niet onbenut en maakte er resoluut 8-8 van.

'Rocket Ronnie' kwam vervolgens op één frame van de winst door een 9-8 voorsprong. In het achttiende frame kon Higgins de stand gelijk trekken tot 9-9 waardoor er een beslissende negentiende frame gespeeld moest worden. Het was Higgins die een kans openliet voor O'Sullivan. Hij greep deze meteen om met een break te starten. Via een pot van blauw spleet hij de rode ballen uitelkaar met de cueball, waardoor hij een break van 60 kon maken. Higgins moest de tafel leegspelen om nog te kunnen winnen. Hij speelde een rode bal los van roze en een rode via de band in de middenpocket. De allerlaatste zwarte bal moest Higgins maken om voor de tweede keer de Masters op zijn naam te mogen schrijven. Hij liet deze kans niet onbenut en won de zinderende finale van hoog niveau met 9-10 van Ronnie O'Sullivan.