Afrika Cup: Zeges Kameroen, Ivoorkust

Michel (Baraja)
Zowel Kameroen als Ivoorkust heeft haar eerste duel op de Afrika Cup in winst omgezet. Respectievelijk Angola en Marokko waren het slachtoffer. WK-deelnemer Togo kon het niet bolwerken tegen DR Congo.

In poule A, door kenners omgedoopt tot groep des doods, stonden vanmiddag Marokko en Ivoorkust tegenover elkaar. Ivoorkust won met 1-0 dankzij een omstreden strafschop van Didier Drogba. De aanvaller van Chelsea werd net buiten het zestienmetergebied gevloerd, maar de scheidsrechter legde de bal op de stip. Marokko was zeker niet de onderliggende partij en kreeg via Youssef Hadji en Marouane Chamakh de nodige kansen. Zelfs het houtwerk werd enkele malen geraakt.

De Olifanten kregen in de slotfase kansen op de 2-0, vooral door enkele flitsende uitbraken. Met de zege evenaart Ivoorkust het puntenaantal van Egypte, dat gisteren eenvoudig Libië versloeg. Ivoorkust – tijdens het WK opponent van het Nederlands elftal – begon met Koné op de bank. De PSV’er viel een kwartier voor tijd wel in voor Kalou. Feyenoorder Boussaboun mocht de laatste zeven minuten opdraven als invaller.

Kameroen speelde tegen WK-deelnemer Angola en won met 3-1. Samuel Eto’o was de grote held aan de kant van de Ontembare Leeuwen. De Pichichi van de Primera Division tekende voor alledrie de treffers. Zijn eerste na 21 minuten was de mooiste: een benutte vrije trap van zo’n 25 meter. Op het halfuur herstelde Angola het evenwicht. Flavio zette een strafschop om, nadat Akwa onderuit werd geschoffeld.

Nog voor de pauze liet Eto’o zich nogmaals gelden. De aanvaller van FC Barcelona kopte een loepzuivere voorzet van Roudolphe Douala achter Ricardo Ferreira. In het tweede bedrijf had Angola het meeste balbezit, maar waren de kansen voor de viervoudig winnaar. Makoun, Boya en Webo faalden echter. Dankzij een raak afstandsschot van andermaal Eto’o kreeg Kameroen een kwartier voor tijd zekerheid.

DR Congo gaat samen met Kameroen aan de leiding in poule B. De equipe van Claude Leroy versloeg verrassend eenvoudig Togo, dat Senegal van het WK hield. Het werd 2-0 voor de Simba’s. Lomana Lua Lua was de matchwinnaar met een assist en een goal. Vlak voor rust wist hij knap Tresor Mputu te bereiken, die de bal over de keeper lifte. In de tweede helft scoorde Lua Lua dankzij een fout van doelman Kossi Agassa. DR Congo verzuimde de marge naar een hoger niveau te tillen.


Uitslagen zaterdag 21 januari:

Poule A:

Marokko – Ivoorkust 0-1
39. Drogba 0-1

Stand Poule A:

#Land:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1.Egypte133 - 0
2.Ivoorkust131 - 0
3.Marokko100 - 1
4.Libië100 - 3


Poule B:

Kameroen – Angola 3-1
21. Eto’o 1-0, 30. Flavio (pen) 1-1, 38. Eto’o 2-1, 77. Eto’o 3-1

Togo – DR Congo 0-2
43. Mputu 0-1, 64. Lua Lua 0-2

#Land:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1.Kameroen133 - 1
2.DR Congo132 - 0
3.Angola101 - 3
4.Togo100 - 2

Programma morgen:

Poule C:
Tunesië – Zambia
Zuid-Afrika – Guinee


Topscorers:

#Speler:Land:Goals:
1.Samuel Eto’oKameroen3
2.Abo TrekaEgypte1
2.Ahmed HassanEgypte1
2.Didier DrogbaIvoorkust1
2.FlavioAngola1
2.Lomana Lua LuaDR Congo1
2.MidoEgypte1
2.Tresor MputuDR Congo1