Dubbelslag ABN Amro in VOR

Maurice (mbn)
ABN Amro is vanochtend als eerste gefinisht in de tweede leg van de Volvo Ocean Race. Binnen enkele uren wordt de nummer twee, ABN Amro 2, ook in de haven verwacht. Door deze prestatie behoudt ABN Amro 1 de eerste plek in het klassement en pakt ABN Amro 2 de tweede plek.

Een aantal dagen terug kregen de boten de kust van Australië al in zicht. Tussen een eiland en de kust moesten de boten doorzeilen om zo bonuspunten te pakken. Bij deze doorgang hadden de beide ABN Amro-boten de eerste twee plaatsen in handen. De door ABN Amro opgebouwde grote voorsprong was toen echter al grotendeels verdwenen.

Met name ABN Amro 2 zat op de hielen, maar ook movistar was een stuk dichterbij gekomen. Pirates of the Caribbean hadden veel achterstand opgelopen door opnieuw problemen met de boot.

Ook ABN Amro 2 liep tegen problemen op toen woensdag brand uitbrak aan boord van de boot. Door kortsluiting in de communicatieapparatuur was er een brandje dat snel kon worden geblust. Ondanks de rookontwikkeling aan boord leverde dit geen grote vertraging op, maar wel wat doorgebrande bedrading.

Brasil 1 kreeg het zwaarder te verduren. Midden op zee, zo'n 1300 zeemijl verwijderd van Eclipse Eiland, brak de mast in drie stukken. De boot moest eerder al terug naar Zuid-Afrika door problemen aan de kiel. Na deze nieuwe problemen zal de boot met behulp van een reservemast en onder assistentie van een visboot doorvaren naar Freemantle, een plaats aan de westkust van Australië. Daar wordt de boot donderdag verwacht.

Vanochtend was het voor ABN Amro feest. Omgeven door pleziervaarders kwam ABN Amro 1 als eerste binnen in Melbourne en heeft zo stevig de eerste plek in het klassement te pakken. Met ABN Amro 2,dat nog maar 31 zeemijl te gaan heeft en 70 zeemijl voorsprong heeft op movistar, op de tweede plaats, wordt het hoogstwaarschijnlijk een één-twee voor ABN Amro. In het klassement pakt ABN Amro 2 na deze leg ook de tweede plaats in het klassement stevig in handen.


ABN Amro 1 in actie vanaf de voorkant bezien