[WRC] Gronholm leider in de rally van Monaco

Roderik (Hammer20)
Na het zand van Afrika in de Dakar Rally, gaan we vandaag van start op het asfalt met de World Rally Championship 2006. De eerste stop van dit jaar is Monaco en de eerste dag heeft voor een aantal coureurs voor de nodige problemen gezorgd. Sébastien Loeb, de regerend wereldkampioen, gaat goed op weg, maar in de laatste special stage maakt de Fransman een stuurfout en moet de leiding in het klassement hierdoor overgeven aan de Fin Marcus Gronholm.

Sébastien Loeb, Marcus Gronholm en Peter Solberg zijn ook dit seizoen weer van de partij in de rally van Monaco. Aan het begin van de wedstrijd maakt de Noor Solberg al een cruciale fout door deze te starten met gewone 'slicks'. Deze bandenkeuze wordt de Noor fataal omdat de wegen rondom Monaco spekglad zijn door de ijzel die de rally deze dag teisterde.

Loeb en Gronholm gaan beter van start. Zij en negen anderen weten wel de rally te starten en Loeb pakt daarbij 30 seconden op de nummer twee, de Fransman Gilles Panizzi in de Skoda Fabria WRC. Achter de elf coureurs start er verder niemand meer, nadat blijkt dat het gewone verkeer bij de start van de special stage gewoon weer op deze weg rijdt. De eerste drie stages van de rally zullen geschrapt worden en de courerus die niet gestart zijn krijgen een gepaste tijd toegewezen. De coureurs die dan al gereden hebben, waaronder Loeb en Gronholm, zullen gewoon hun tijd behouden.

In de middag rijden de coureurs weer over dezelfde gedeelte waarover zij die ochtend ook gereden hebben. Loeb weet met zijn Citroën Xsara WRC de vierde stage als snelste te eindigen. De vijfde stage wordt verrassend gewonnen door de Belg Francois Duval. In de zesde special stage lijkt de Fransman naar een makkelijke dagzege te gaan. Met een voorsprong van één minuut zestien gaat Loeb toch iets te snel over het parcours en gaat vijf kilometer na de start van de stage in de fout en duikt daarbij tien meter een ravijn in. Loeb weet zijn wagen nog wel op de weg te krijgen, maar moet Gronholm toch aan de leiding laten in het klassenment.

De Xsara van Loeb is zwaar beschadigd maar is nog wel te repareren. Loeb gaat morgen gewoon weer van start in de rally van Monaco morgen. De Fransman gaat dit dan wel doen vanaf de negende plaats met een tijdstraf van vijf minuten om hij de zesde stage niet uitgereden heeft. De Belg Francois Duvel eindigt naar dag één op de zesde plaats met twee minuten en vijf seconden op de leider Gronholm.

Stand na dag één:

#Coureur:Voertuig:Tijd:Verschil:
1.M. Gronholm (FIN)Ford Focus RS WRC 061:09:30
2.C.Atkinson (AUS)Subaru Impreza WRC 051:10:541:24
3.T. Gardemeister (FIN)Peugeot 307 WRC1:10:571:27
4.G. Panizzi (FRA)Skoda Fabia WRC1:11:051:35
5.M. Stohl (AUT)Peugeot 307 WRC1:11:091:39
6.F. Duval (BEL)Skoda Fabia WRC1:11:362:05
7.P. Solberg (NOR)Subaru Impreza WRC 20061:12:042:34
8.S. Sarrazin (FRA)Subaru Impreza WRC 20061:12:172:46
9.S. Loeb (FRA)Citroën Xsara WRC1:13:043:33
10. D. Sordo (ESP)Citroën Xsara WRC1:13:283:57