Egypte opent Africa Cup in stijl

Maikel (WeebI)
De African Cup of Nations is vandaag van start gegaan. Gastland Egypte speelde de openingswedstrijden tegen Libië in het Stadion van Caïro. Het was de eerste wedstrijd van het toernooi dat in totaal drie weken duurt.

De Egyptenaren begonnen direct aanvallend aan het duel, en dat was waarschijnlijk ook hetgene dat de Libiërs verwachtten. Libië speelde vanaf het eerste fluitsignaal bijzonder verdedigend, en Egypte erg aanvallend. Egypte heeft dan ook één van de beste spitsen van het moment in de gelederen: ex-Ajacied Ahmed 'Mido' Hossam.

Diezelfde Mido zette het thuisland met een kopbal op een verdiende voorsprong na iets meer dan een kwartier spelen. Vijf minuten later was het Mohamed Abo Treka die de score verdubbelde met een mooie vrije trap: 2-0. Die vrije trap werd overigens veroorzaakt door Shibani, die Zaki neerhaalde terwijl hij de laatste man was. De Libiër ontsnapte met geel.

Na een half uur ging Libië beter spelen, en dat leidde tot een goede kans vanuit een hard schot, die werd gepareerd door de Egyptische doelman. De scheidsrechter uit Burkino Faso was druk bezig met kaarten uitdelen. Af en toe terecht, voor een harde, mislukte tackle, maar ook voor onbenullige dingen als een handsbal waar de speler weinig aan kon doen. Met een voorsprong van twee doelpunten ging Egypte rusten.

In de tweede helft was het spelbeeld niet veel anders. Egypte viel het meest aan, maar toch kwam Libië er een aantal keer goed uit. Ook de scheidsrechter ging door met waar hij gebleven was. In totaal trok hij negen keer de gele kaart uit zijn borstzak, en eenmaal de rode. De gele kaarten waren meestal voor onbenullige dingen zoals onbewuste handsballen.

Die rode kaart was voor de keeper van Libië die een kwartier voor tijd Barakat naar de grond haalde en daarmee een penalty veroorzaakte. Agustin, de bewuste goalie, liep in tranen van het veld. Jehad Muntaser werd eraf gehaald om Mettah Ghzalla, de nieuwe keeper, in de goal te kunnen zetten om wellicht de strafschop te kunnen stoppen. De strafschop van Mido werd met een goede redding uit de hoek gehaald door Gazalla, maar in de rebound was Ahmed Hassan alert en schoot alsnog de beslisser binnen.

In de slotfase werd het nog bijna 4-0 toen Shebani een voorzet van Motaeb slecht wegwerkte en bijna in eigen doel schoot. Met een knappe redding op een schot van El Sayed voorkwam de Libische keeper alsnog de vierde goal. Egypte wint verdiend van Libië in de openingswedstrijd van het Afrikaanse landentoernooi: 3-0.

Egypte - Libië 3-0
17' Mido 1-0
22' Abo Treka 2-0
78' Hassan 3-0

Rode kaart: 74' Agustin (Libië)