Ook volgend seizoen play-offs

Sjors (Sj0rSz)
Ook volgend seizoen zal de Eredivisie gebruik maken van de opzet die aan het einde van het seizoen voor play off-wedstrijden moet zorgen. Dit is het resultaat na overleg binnen de stuurgroep Voetbalvandalisme. Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken zal, ondanks het feit dat de verplichte pasfotoregistratie niet door gaat, zijn steun niet in trekken.

Afgelopen week schreef de minister een brief aan Wim Deetman, burgemeester van Den Haag. Deze laatste is voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Remkes was namelijk verbaasd over het feit dat dat de verplichte pasfoto's van supporters met een seizoenskaart aan de kant werd geschoven. Iedere houder van een seizoenkaart zou op die manier verplicht worden om een foto bij de club af te geven. Van daaruit zou deze foto naar de overheid gaan. Dit idee is door Ajax, Feyenoord en Vitesse inmiddels vervangen door tests met biometrische herkenning zoals een irisscan of vingerafdruk.

Minister Remkes stemt in met deze proef, omdat hij weet dat burgemeesters op het laatste moment een wedstrijd kunnen verbieden in verband met de veiligheid binnen hun gemeenten. De testen met biometrische herkenning zullen echter geen financiële steun ontvangen van de minister.

Eerder constateerde een onafhankelijk rapporteur al dat een groot aantal maatregelen zijn uitgevoerd om voetbalvandalisme te verminderen en ook de inzet van politie-agenten te verlagen. Tevens wordt er streng gecontroleerd op het handhaven van opgelegde stadionverboden. De minister van Binnenlandse Zaken zou zelfs zien dat er een meldplicht aan wordt gekoppeld. Op die manier is dan makkelijk na te gaan of de persoon in kwestie zich niet in het stadion bevind.