'Rusland wil Hiddink of Advocaat'

Maikel (WeebI)
Rusland wil een buitenlandse coach aanstellen om het gat op te vullen waar normaal gesproken een bondscoach staat. Naar verluidt zijn de Nederlandse coaches Guus Hiddink en Dick Advocaat de grootste kanshebbers.

De voorzitter van de Russische voetbalbond, Vitaly Mutko wil een buitenlandse bondscoach aanstellen. "Ik heb gesprekken gehad met drie buitenlandse topcoaches, waarvan er twee hebben toegestemd Rusland te coachen", zegt Mutko. "Het probleem is alleen dat veel topcoaches een contract hebben tot het WK, of zelfs langer. Daarom zullen we wellicht geduld moeten hebben voor we een officiële aankondiging kunnen maken."

De Russische krant Sovietsky Sport hield een poll waar lezers op konden stemmen. Succescoach Guus Hiddink stak met kop en schouders boven de rest uit; hij haalde een dikke 70 procent van de stemmen. Volgens de krant was ook Advocaat grote kanshebber, en was hij één van de drie trainers waar Mutko een gesprek mee heeft gehad.

Guus Hiddink staat op het moment onder contract bij PSV en is bondscoach van Australië. Dick Advocaat is bondscoach van Zuid Korea. De voormalige bondscoaches van het Nederlands elftal gaan ook beiden naar het WK in Duitsland.

Rusland zit al zonder coach sinds november, toen Yuri Semin opstapte. De Rus kon niet voorkomen dat zijn land al uitgeschakeld werd in de kwalificatieronde, en daardoor niet naar het WK gaat. Rusland werd derde achter Portugal en Slowakije.