Openingsgala WK afgelast

Maikel (WeebI)
Het openingsgala dat zou moeten plaatsvinden voor aanvang van het wereldkampioenschap voetbal is afgelast. De FIFA is bang dat het veld van het Berlijnse Olympisch Stadion niet op tijd klaar is voor de eerste wedstrijd, zes dagen na het afgelaste gala.

Eerder was het gala preventief een dag vervroegd en de eerste wedstrijd een dag later ingepland. Volgens de organisatie is er alsnog een te groot risico dat installaties en dergelijke niet op tijd verwijderd kunnen worden. "Het was een moeilijke beslissing", zegt FIFA-voorzitter Sepp Blatter. "Maar de sport gaat voor."

De stad München had aangeboden het evenement naar hun Olympisch Stadion te verplaatsen, maar volgens de FIFA is daar niet genoeg tijd voor. Voor het gala stonden optredens van onder anderen Peter Gabriel, Jessye Norman en de Black Eyed Peas gepland. Het reeds betaalde bedrag voor een kaartje wordt teruggegeven.

Diverse Duitse media berichten dat de kaartverkoop voor het gala tegenviel en de organisatie meer kostte dan het budget van 25 miljoen euro. De FIFA benadrukt dat het evenement enkel voor het voetbal zelf is afgelast.